Jan Kohut
0

"BiH je na dobrom putu, ali reforme se provode sporo"

SRNA
Češki ministar inostranih poslova Jan Kohut izrazio je spremnost njegove zemlje da i dalje pomaže ambicije BiH ka evroatlantskim integracijama, izrazivši uvjerenje da je BiH na dobrom putu, ali da se reforme provode sporije od očekivanja i potreba građana BiH.

Kohut, koji je juče primio u oproštajnu posjetu ambasadora BiH u Češkoj Ivana Orlića, izrazio je ovom prilikom zadovoljstvo postignutim visokim stepenom odnosa dvije izrazito prijateljske zemlje, konstatujući da nema otvorenih pitanja, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

Češki šef diplomatije zahvalio je prvom rezidentnom ambasadoru BiH u Češkoj za izuzetan doprinos koji je dao boljem razumijevanju, unapređenju ekonomskih odnosa, kulturne saradnje i ukupnih međudržavnih odnosa dvije države.

Orlić je pozvao Kohuta da što prije posjeti BiH, a Češku kao prijatelja, da nastavi podržavati BiH na njenom putu prema EU i NATO-u, naročito u liberalizaciji viznog režima za BiH, što je primljeno sa razumijevanjem i podrškom, navodi se u saopštenju.