BiH
0

BiH je jedna od najuspješnijih zemalja u implementaciji EBRD-ovih projekta

FENA
Posljednjeg dana 22. godišnjeg zasjedanja Odbora guvernera Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) koje se održava u Istanbulu delegacija Bosne i Hercegovine, predvođena zamjenikom predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrom vanjskih poslova BiH Zlatkom Lagumdžijom, održala je bilateralni sastanak s timom EBRD-a zaduženim za lokalne projekte i zaštitu čovjekovog okoliša (MEI).

U razgovoru posvećenom realizaciji konkretnih projekata u lokalnim zajednicama, Lin O'Grady, zamjenica direktora MEI tima EBRD-a je istaknula da brzina provođenja ovih projekata ne prati tempom projekte koji se provode na nivou BiH.

Zajednički stav je da se implementacija ovih projekata ubrza, a Lagumdžija je ponudio dodatno uključivanje u ubrzavanje implementacije i provođenja pojedinih projekata koji bi trebali biti otvoreni u BiH.

Na sastanku se razgovaralo o mnogim projektima koji čekaju na implementaciju, a vodeći se zaključcima sastanka predstavnici EBRD-a su istakli da, uz pomoć bh. institucija i Ministarstva vanjskih poslova BiH, očekuju između ostalih i skoro zaključivanje projekta izgradnje kanalizacione mreže i postrojenja za tretman otpadnih voda u Cazinu i projekta centralnog grijanja na Palama koje su okarakterizirali kao jedne od glavnih projekata EBRD-a u BiH.

Tu je i ubrzavanje procedura za projekt vodovoda u Čapljini, koji se odnosi na proširenje vodovodne mreže, te implementaciju projekata Direkcije za ceste Kantona Sarajevo - proširenje dvanaeste transverzale (Stupska petlja) i južne longitudinale (Vrbanja-Hrasno) koji još nije efektivan kao i projekta modernizacije i zamjene sarajevskog vodovoda i kanalizacije koji godinama nije aktiviran.

Sagovornici su se saglasili da u narednim mjesecima treba učiniti dodatni napor kako bi se do dolaska delegacije EBRD-a na najvišem nivou u BiH, krenulo u realizaciju i ovih projekata.

Lagumdžija je izrazio interes BiH za nastavkom uspješne poslovne saradnje s EBRD-om u realizaciji projekata kao i otvaranje novih razvojnih i investicionih programa Banke u BiH.

Istakao je interes da na narednom godišnjem zasjedanju Odbora budu prezentirani projekti i poslovne mogućnosti BiH na odvojenoj sesiji posvećenoj isključivo BiH.

Delegacija EBRD-a i finansijskih fondova još jednom su istaknuli zadovoljstvo izuzetnim napretkom BiH u provođenju projekata finansiranih putem ove banke što je naročito vidljivo u zadnjih godinu dana, te je izražena podrška ideji organizacije poslovne prezentacije BiH na narednoj konferenciji.

Naveli su da je je BiH jedna od najuspješnijih zemalja u implementaciji EBRD-ovih projekata u zadnjem periodu, da očekuju da će se taj tempo nastaviti u budućnosti, te da je vrijeme kada su kreditna sredstva čekala na implementaciju po nekoliko godina stvar prošlosti.

Nastup delegacije BiH na konferenciji na kojoj su učestvovali predstavnici 64 zemlje članice EBRD-a ocijenili su kao izuzetno uspješan.

Konstatirano je da dosadašnji rezultati otvaraju vrata za novi investicijski ciklus u narednom periodu u različitim sektorima, čime bi se osigurao kontinuitet investiranja u postojeće uspješne projekte, kao i otvorila mogućnost za finansiranje novih.

Sagovornici su se saglasili da bi te aktivnosti trebalo da dovedu do pozitivnije ekonomske situacije i dinamiziranja investicione klime u našoj zemlji, saopćeno je danas iz Ureda za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.