{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BiH je jedna od najuspješnijih zemalja u implementaciji EBRD-ovih projekta

F
12.5.2013. u 14:30
0
11
BiH je jedna od najuspješnijih zemalja u implementaciji EBRD-ovih projekta
0
BiH je jedna od najuspješnijih zemalja u implementaciji EBRD-ovih projekta
Posljednjeg dana 22. godišnjeg zasjedanja Odbora guvernera Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) koje se održava u Istanbulu delegacija Bosne i Hercegovine, predvođena zamjenikom predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrom vanjskih poslova BiH Zlatkom Lagumdžijom, održala je bilateralni sastanak s timom EBRD-a zaduženim za lokalne projekte i zaštitu čovjekovog okoliša (MEI).
U razgovoru posvećenom realizaciji konkretnih projekata u lokalnim zajednicama, Lin O'Grady, zamjenica direktora MEI tima EBRD-a je istaknula da brzina provođenja ovih projekata ne prati tempom projekte koji se provode na nivou BiH.

Zajednički stav je da se implementacija ovih projekata ubrza, a Lagumdžija je ponudio dodatno uključivanje u ubrzavanje implementacije i provođenja pojedinih projekata koji bi trebali biti otvoreni u BiH.

Na sastanku se razgovaralo o mnogim projektima koji čekaju na implementaciju, a vodeći se zaključcima sastanka predstavnici EBRD-a su istakli da, uz pomoć bh. institucija i Ministarstva vanjskih poslova BiH, očekuju između ostalih i skoro zaključivanje projekta izgradnje kanalizacione mreže i postrojenja za tretman otpadnih voda u Cazinu i projekta centralnog grijanja na Palama koje su okarakterizirali kao jedne od glavnih projekata EBRD-a u BiH.

Tu je i ubrzavanje procedura za projekt vodovoda u Čapljini, koji se odnosi na proširenje vodovodne mreže, te implementaciju projekata Direkcije za ceste Kantona Sarajevo - proširenje dvanaeste transverzale (Stupska petlja) i južne longitudinale (Vrbanja-Hrasno) koji još nije efektivan kao i projekta modernizacije i zamjene sarajevskog vodovoda i kanalizacije koji godinama nije aktiviran.

Sagovornici su se saglasili da u narednim mjesecima treba učiniti dodatni napor kako bi se do dolaska delegacije EBRD-a na najvišem nivou u BiH, krenulo u realizaciju i ovih projekata.

Lagumdžija je izrazio interes BiH za nastavkom uspješne poslovne saradnje s EBRD-om u realizaciji projekata kao i otvaranje novih razvojnih i investicionih programa Banke u BiH.

Istakao je interes da na narednom godišnjem zasjedanju Odbora budu prezentirani projekti i poslovne mogućnosti BiH na odvojenoj sesiji posvećenoj isključivo BiH.

Delegacija EBRD-a i finansijskih fondova još jednom su istaknuli zadovoljstvo izuzetnim napretkom BiH u provođenju projekata finansiranih putem ove banke što je naročito vidljivo u zadnjih godinu dana, te je izražena podrška ideji organizacije poslovne prezentacije BiH na narednoj konferenciji.

Naveli su da je je BiH jedna od najuspješnijih zemalja u implementaciji EBRD-ovih projekata u zadnjem periodu, da očekuju da će se taj tempo nastaviti u budućnosti, te da je vrijeme kada su kreditna sredstva čekala na implementaciju po nekoliko godina stvar prošlosti.

Nastup delegacije BiH na konferenciji na kojoj su učestvovali predstavnici 64 zemlje članice EBRD-a ocijenili su kao izuzetno uspješan.

Konstatirano je da dosadašnji rezultati otvaraju vrata za novi investicijski ciklus u narednom periodu u različitim sektorima, čime bi se osigurao kontinuitet investiranja u postojeće uspješne projekte, kao i otvorila mogućnost za finansiranje novih.

Sagovornici su se saglasili da bi te aktivnosti trebalo da dovedu do pozitivnije ekonomske situacije i dinamiziranja investicione klime u našoj zemlji, saopćeno je danas iz Ureda za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: