Kabinet Harisa Siljadžića
0

"BiH je dužna zaštititi svoje građane"

Sarajevo-x.com
Član Predsjedništva BiH, Haris Silajdžić, intenzivirao je aktivnosti sa ciljem zaštite BiH državljana za kojima je Republika Srbija raspisala međunarodne potjernice.

Tokom konsultacija između Kabineta Harisa Silajdžića i predstavnika Ministarstva pravde BiH, zaključeno je da je potrebno što prije iskoristiti pravo Bosne i Hercegovine da obavijesti Interpol o tome da BiH ima primarnu nadležnost nad ovim slučajevima s obzirom da se radi o bh. državljanima koji se terete za navodna djela počinjena na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Ovim će Interpol i zemlje članice biti obavještene o stavovima Bosne i Hercegovine, te će se umanjiti mogućnost hapšenja bh. državljana u inostranstvu.

S obzirom, da potezi Srbije nose dugoročnu opasnost i neizvjesnot po te i druge državljane Bosne i Hercegovine, Silajdžić će zatražiti od Visokog predstavnika da se očituje i preduzme mjere u pravcu implementacije Rimskog sporazuma koji zabranjuje hapšenje ili procesuiranje osoba za djela iz nadležnosti Haškog tribunala (ICTY) bez prethodnog odobrenja tog Tribunala.

Naime, Rimski sporazum, čiji je Srbija potpisnik, je proizašao iz Daytonskog sporazuma, a OHR je u više navrata intervenisao s ciljem pune implementacije Rimskog sporazuma.

Rimski sporazum je i ranije imao ključnu ulogu u održavanju mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini i u čitavom regionu jer je omogučio slobodu kretanja i uspostavio pravila za hapšenje i procesuiranje ratnih zločina. Kršenje ključnih odredbi tog Sporazuma vraća cijeli region u period anarhije i neizvjesnosti koji je bio prisutan odmah nakon završetka agresije na Bosnu i Hercegovinu i prijeti da pogorša odnose između Srbije i njenih susjeda.

Silajdžić podsjeća da je Srbija samo prošle sedmice uputila oštar protest Republici Hrvatskoj zbog hapšenja dvojice državljana Srbije za ratne zločine počinjene na teritoriji Hrvatske.

"Bosna i Hercegovina neće pristati na bilo kakve duple standarde i dužna je zaštiti svoje državljane, pogotovo kada se radi o djelima koja su navodno počinjena na teritoriji Bosne i Hercegovine. Ovaj Kabinet će nastaviti aktivno raditi u tom pravcu, uz učešće svih relevantnih domaćih institucija i predstavnika Međunarodne zajednice", navodi se u saopštenju iz kabineta Harisa Silajdžića.