Istraživanje
0

BiH je duboko podijeljeno društvo

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Bosna i Hercegovina je duboko podijeljeno društvo, a ono što zabrinjava jesu niske razine povjerenja između tri nacionalne skupine, potvrdili su rezultati istraživanja i studija koju je uradila Fondacija "Friedrich Ebert".
  • Samo 12 posto građana vjeruje u državu i to je uznemiravajuće, kazao je na pres-konferenciji u Banjoj Luci direktor Fondacije Helmut Kurth.

Postojanje snažne unutargrupne lojalnosti uz istodobno nepovjerenje prema drugim nacionalnim grupama ne predstavlja dobru, upozorio je, polaznu osnovu za politički razvoj.

Duboka podijeljenost unutar političke zajednice vidljiva je i u odnosu prema samim grupama te političke zajednice, pa tako čak dvije trećine ispitanika srpske nacionalnosti ima negativan odnos prema državi u kojoj žive.

Osim nedostatka konsenzusa o tome kako bi politička zajednica trebala izgledati, posebno je zabrinjavajući podatak koji sugeriše vrlo niske nivoe povjerenja građana BiH u demokratiju.

Rezultati ispitivanja, rečeno je, ukazuju na opasnost od toga da bi građani BiH u situacijama krize mogli prihvatiti i neka nedemokratska rješenja.

Nepovjerenje je vidljivo i u odnosu prema svim najvažnijim političkim institucijama.

Samo istraživanje "Socijalni kapital u BiH" pokazalo je da su nivoi socijalnog povjerenja u BiH niski, ali se uklapaju, kaže Kurth, u prosjek drugih postkomunističkih evropskih država.

Rečeno je i da ovo istraživanje pokazuje da je pred BiH dug put razvoja demokratske političke kulture, bez koje je teško očekivati stabilan socijalni, ekonomski i politički razvoj.