{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


'BiH je država talenata i mogućnosti'

S
26.3.2009. u 08:12
0
14
'BiH je država talenata i mogućnosti'
0
'BiH je država talenata i mogućnosti'
Visoki predstavnik Valentin Inzko u ekskluzivnom intervjuu koji je dao za FTV rekao da ne namjerava nastaviti tamo gdje je stao Wolfgang Petritsch i njegovi nasljednici, ali će njihov rad biti osnov za Inzkov angažman u BiH.
U ovom trenutku vlada pojačan interes za BiH i svi u Evropi i SAD-u žele pozitivne rezultate. Više je razloga za to. Između ostalog, u Americi su na vlasti demokrati, kojima je u interesu da u BiH dođe do brzih pomaka. BiH nije zaboravljena i dobrodošla je u Evropsku uniju, ali bh. političati moraju uraditi svoj domaći zadatak, a to je da ispune pet ciljeva i dva uvjeta za ulazak u Evropsku uniju.

Na pitanje hoće li se zalagati za ustavne reforme, Inzko je rekako kako to nije uvjet međunarodne zajednice. Međutim, ako bi bh. političari došli do brzog pozitivnog pomaka, to bi imalo dobar odjek u svijetu.

Dva su glavna zadatka novog visokog predstavnika - implementacija Daytonskog sporazuma i približavanje Bosne i Hercegovine evropskim strukturama.

Bonske ovlasti su imale jedno značenje odmah poslije rata, a drugo imaju danas. Korištene su oko 800 puta, doneseno je oko 120 zakonskih akata, smijenjeno je oko 160 političara. Nakon 13 godina, bonske ovlasti treba posmatrati drugačije. One će biti korištene i moraju postojati, ali se neke stvari mogu riješiti i bez njih, pojašnjava Inzko.

Nemam ekonomskih bonskih ovlaštenja, kaže on, i žao mu je zbog toga. Bosna i Hercegovina je država talenata, država bogata mogućnostima. Kao visoki predstavnik, mogu iskoristiti svoja poznanstva u gradovima Evrope kako bih podstaknuo ekonomski razvoj Bosne i Hercegovine, kaže Inzko. To će se najviše ticati vodnih ressursa, hidropotencijala, prerade drveta. Bosna i Hercegovina uvozi meso – Inzko to smatra šokantnim, jer ga Bosna i Hercegovina mora izvoziti!

Sudbina OHR-a je da idemo od Daytona prema Bruxellesu. To znači, pojašnjava Inzko, da će se OHR u budućnosti zatvoriti, a da će u Bosni i Hercegovini biti više prisutna Evropska unija.

Inzko je na kraju razgovora spomenuo svoje prijateljstvo s Ivicom Osimom, odgovarajući na pitanje za koga bi navijao kao povratnik u Sarajevo. Kao poruku građanima Bosne i Hercegovine rekao je da će navijati za kvalitet, bilo u kojoj sferi života.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: