Siguran promet
14

BiH je dio Transportne zajednice od 2017. godine, a ovo su ciljevi na kojim zajednica radi danas

S. Š.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
U Sarajevu je danas održana press konferencija na kojoj se govorilo o Transportnoj zajednici, njenoj ulozi i nadležnostima koje ima i provodi u Bosni i Hercegovini.

Tim povodom se obratio Matej Zakonjšek, direktor sekreterijata Transportne zajednice koji je istakao važnost toga što je BiH dio transportne zajednice.

Podsjetit ćemo, BiH je 2017. godine pristupila transportnoj zajednici.

"Dijalog koji imamo sa parlamentarcima je jedan od ključnih poslova i suštine našeg posla. Transportna zajednica je međunarodna organizacija koja ima 36 sudionika i bavi se sigurnosti i prometom u transportu. Jedna od članica transportne zajednice je Evropska komisija, kao i šest partnera iz Zapadnog Balkana uključujući Bosnu i Hercegovinu", kazao je Zakonjšek.

Naglasio je da će transportna zajednica i dalje nastaviti pružati podršku BiH.

"Djelovanjem transportne zajednice ćemo raditi na dva cilja - pomagati BiH da usvoji cjelokupno zakonodavstvo koje se odnosi na transport. S druge strane, pomoći ćemo da se implementiraju svi projekti. da se BiH uveže sa svojim susjedima, ali i unutar nje", kaže on i nastavlja:

"Ovdje govorimo o povezivanju i izgradnji koridora 5C, osiguranje sigurnog morskog i zračnog saobraćaja te deminiranje obala rijeke Save", ističe Zakonjšek.

Nakon press konferencije će biti održan sastanak na kojem će se govoriti o napretku koji je BiH učinila do sada, kao članica transportne zajednice, kao i o onome što slijedi u narednim godinama.