{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"BiH je bliža raspadu nego integraciji"

S
8.1.2010. u 14:36
0
64
"BiH je bliža raspadu nego integraciji"
0
"BiH je bliža raspadu nego integraciji"
Predsjedništvo HDZ 1990 smatra da je aktuelna politička situacija u BiH alarmantna i da je BiH, ukoliko se nastave sadašnje tendencije, bliža raspadu nego integraciji.
"HDZ 1990 dugo ukazuje na nemogućnost ovakve BiH, istovremeno nudeći rješenja od interesa za državu i sve narode i građane“, navodi se u saopštenju ove stranke.

Izrazivši žaljenje što prijedloge HDZ-a 1990 nisu prihvatili ni domaći ni međunarodni faktori predsjedništvo ove stranke ocijenilo je da hrvatskom narodu u BiH "ne preostaje ništa drugo nego da nastavi vlastitim putem, koji će obezbijediti opstanak Hrvata u BiH kao političkog naroda, a ne kao podanika".

"Dosljedni svojoj politici okupljanja svih političkih mislećih snaga hrvatskog naroda u tom kontekstu nastavićemo s pripremama za održavanje Hrvatskog foruma", saopšteno je nakon jučerašnje sjednice Predsjedništva HDZ 1990.

Kao glavne uzroke aktuelne situacije u BiH Predsjedništvo HDZ 1990. navodi "separatističke tendecije iz Banjaluke i kvaziintegralističke iz Sarajeva, kojima u ovoj fazi odgovara status kvo, a sve u cilju ostvarivanja dominacije u dijelu ili čitavoj BiH".

Predsjedništvo HDZ 1990 razmatralo je funkcionisanje vlasti na svim nivoima i zaključilo da se navedene dominantne politike koje se generišu u Banjaluci i Sarajevu reflektuju kroz odnos prema ustavnim promjenama te najbitnijim reformama i zakonskim prijedlozima kao što su popis stanovništva, povratak, državna imovina, kao i najvažnije razvojne projekte, posebno projekt auto-puta na Koridoru 5-C.

Predsjedništvo je zaključilo da se od koalicionih partnera zatraži brža i odgovornija realizacija dogovorenih projekta i reformi, posebno auto-puta te zatražilo da se ubrza procedura u Savjetu ministara BiH za smjenu zamjenika ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Vilima Primorca i imenovanja drugog zamjenika ministra.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: