{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BiH izgubila tri miliona KM za realizaciju projekata

S
23.7.2010. u 08:34
0
10
BiH izgubila tri miliona KM za realizaciju projekata
0
BiH izgubila tri miliona KM za realizaciju projekata
Evropska komisija otkazala je tri miliona KM vrijedne projekte jer vlasti BiH nisu ispunile uslove za njihovu realizaciju.
"Nezavisne novine" pišu da je EU povukla milion eura odobrenih za ustavnu reformu i još pola miliona eura rezervisanih za pregled socijalnog sektora.

Zora Stanić iz Delegacije Evropske unije u BiH upozorila je da postoji još nekoliko odobrenih projekata za čiju realizaciju nisu ispunjeni uslovi pa bi mogli biti otkazani.

"Uvijek nastojimo pronaći rješenje da ne otkazujemo projekte koji su odobreni i za koje su osigurana sredstva. Spremni smo na prolongiranje rokova, razgovore i traženje svih mogućih solucija. Projekti koji su otkazani trebalo je da budu finansirani sredstvima iz pretpristupnih fondova za 2007. godinu, ali uslovi nisu ispunjeni", rekla je Stanić.

Ona je dodala da je EU ranije upozorila vlasti BiH na kašnjenja i blokade u realizaciji uslova za provođenje odobrenih projekata.

EU je upozorila da bi vrlo brzo mogao biti otkazan i projekat pomoći poljoprivredi vrijedan gotovo pet miliona KM, jer se domaće vlasti ne mogu dogovoriti o platežnim modelima. BiH bi takođe mogla izgubiti i oko tri miliona KM odobrenih za zaštitu kulturnog nasljeđa, četiri miliona KM za zaštitu okoline, jer državni zakon o okolini nije usvojen.

Domaće vlasti neispunjavanjem traženih uslova rizikuju i da EU povuče 1,4 miliona KM vrijedan projekat nabavke opreme za kontrolu kvaliteta hrane, zatim projekat nabavke opreme za mikrobiološke laboratorije, za što je odobreno miliona KM.

"EU je spremna finansirati popis stanovništva, za što su takođe odobrena tri projekta, ali bez zakona o popisu ova sredstva ne mogu biti povučena", rekla je Stanić i podsjetila da je EU za popis izdvojila oko 17 miliona KM.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: