BiH
0

BiH ispunila dvije trećine uslova iz "Mape puta"

SRNA
BiH je do sada ispunila dvije trećine uslova iz "mape puta" i ubrzano radi na ispunjavanju i preostalih da bi došla na bijelu šengensku listu, izjavio je ministar inostranih poslova BiH Sven Alkalaj.

"Dobijanje biometrijskih pasoša očekuje se najkasnije 1. jula, a centralno čuvanje podataka, kao i njihova bezbjednost takođe su dio uslova. Nedavno smo na Savjetu ministara BiH usvojili strategiju za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala i sve to nas vodi bliže bezviznom režimu", rekao je Alkalaj.

Prema njegovim riječima, Češka, Mađarska i Slovačka su veoma otvorene i naklonjene proširenju EU i zemljama zapadnog Balkana, a posebno BiH. 

On je rekao da BiH nema, kako je naveo, nekog svog sponzora koji se može identifikovati kao saveznik BiH  u njenom nastojanju da se što prije priključi EU, ali razvija dobre odnose sa tradicionalno prijateljskim zemljama kao što je Austrija, ali i Velika Britanija. 

Ministar inostranih poslova BiH smatra da su reforma ustava i efikasnije donošenje odluka najvažniji koraci koje BiH mora preduzeti na putu  ka EU. 	

Govoreći o dvodnevnom ministarskom sastanku EU sa predstavnicima zemalja zapadnog Balkana u zamku Hluboka nad Vltavom, Alkalaj je za Radio Slobodna Evropa rekao da je ovaj sastanak bio dobra prilika za sumiranje rezultata i da se vidi kako i koliko zemlje zapadnog Balkana se približava EU.

"Mislim da je jasno otvorena perspektiva i reafirmisana zainteresovanost Evrope za zapadni Balkan, a činjenica je da se ne odustaje od proširenja.  U situaciji ekonomske i političke krize i neriješenih institucionalnih problema sigurno se osjećaju izvjesni znakovi zamora od proširenja, zato je važno da su u takvim uslovima vrata EU ostala otvorena", ocijenio je Alkalaj.
On je naglasio da je većina zemalja koje podržavaju proširenje Unije, dok je manji broj njih koje zbog svojih unutrašnjih političkih prilika nisu za to.

"Ovu drugu grupu čine zemlje takozvanestare Evrope i to može biti u nekim okolnostima veoma bitno. Ostaju otvorena još neka institucionalna pitanja, treba da vidimo kako će proći Lisabonski ugovor na referendumu u Irskoj i nakon toga će situacija u vezi sa pristupanjem novih članica biti jasnija", zaključio je Alkalaj.