{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BiH ima uspostavljen sistem za genetički modificirane organizme

F
12.5.2011. u 13:27
0
3
BiH ima uspostavljen sistem za genetički modificirane organizme
0
BiH ima uspostavljen sistem za genetički modificirane organizme
Razmatranje informacije u vezi s potpisivanjem sporazuma s referentnom laboratorijom iz Evropske unije, iz Rima, osnovna je tema današnjeg proširenog sastanka Vijeća za genetički modificirane organizme (GMO) BiH u Sarajevu.
Osim članova Vijeća na sastanku učestvuju direktori Agencije za sigurnost hrane BiH, Uprave za zaštitu zdravlja bilja BiH, zatim predstavnici entitetskih inspektorata i inspektorata Brčko Distrikta i drugi.

Predsjedavajući Vijeća za GMO Vojislav Trkulja izjavio je novinarima pred početak sastanka da je s laboratorijom iz Rima potpisan sporazum da bude referentna laboratorija za BiH te da četiri bh. ovlaštene ispitne laboratorije, u slučaju pozitivnog nalaza na GMO, mogu poslati uzorke na potvrđivanje u Evropsku uniju prema metodama koje se u ovu svrhu koriste u svijetu.

"Potpisivanju ovog sporazuma je prethodio obiman rad sa stručnjacima iz Italije, koji su pregledali opremu i ispitali kadar u bh. laboratorijama i ustanovili da mi ispunjavamo sve uvjete da možemo da radimo na ispitivanju uzoraka na GMO", kazao je Trkulja.

Osim toga, dodao je, ova laboratorija će BiH pružati stručnu i svaku drugu podršku da BiH može ispunjavati sve propise koji u ovoj oblasti važe u EU.

Direktor Agencije za sigurnost hrane BiH Sejad Mačkić je kazao da je u BiH uspostavljen sistem u vezi s pitanjem GMO-a.

"Ne smijemo zaboraviti da BiH prije samo tri godine nije imala zakon o GMO-u, a to je bio veliki zahtjev Evropske komisije. A na osnovu tog zakona formirano je Vijeće za GMO i četiri laboratorije", kazao je.

Po njegovim riječima, sistem funkcionira na taj način da ako se utvrdi da je neki nalaz pozitivan na prisustvo GMO-a, zainteresirane strane mogu zatražiti da se taj nalaz potvrdi.

"Važno je da imamo laboratoriju koja će potvrditi nalaz ako dođe do žalbe bilo koje zainteresirane strane u ovom postupku", kazao je Mačkić.

Upitan može li se govoriti o tome ima li u BiH hrane s GMO-om, Mačkić je rekao da je jasno propisano da svi koji stavljaju na tržište BiH genetički modicifiranu hranu trebaju podnijeti zahtjev Agenciji, a ona da ga uputi Vijeću ministara BiH.

"Mi takvih zahtjeva nismo imali. Možemo govoriti o uspostavljenom sistemu, što je veoma važno. Agencija će dalje, u saradnji s nadležnim institucijama, i druga pitanja uređivati kao u zemljama Evropske unije", rekao je direktor Agencije ta sigurnost hrane BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: