Milorad Dodik
0

"BiH ima unutrašnje defekte funkcionisanja"

FENA
Premijer RS-a Milorad Dodik izjavio je danas da "BiH ima svoje unutrašnje defekte funkcioniranja" te da ne vidi šta je problem kada on to kaže, jer slične izjave daju i međunarodni zvaničnici.

On kaže da o tome ne govori samo on, već je i prije nekoliko dana bivši visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak kazao da je BiH "podijeljenja do te mjere da je ništa ne može sastaviti".

Dodik navodi da kada on to kaže, onda se optuži za neprihvatljivu retoriku, iako "samo pokušava da konstatuje kakva je situacija".

Naveo je da želi da BiH nastavi put ka evropskim integracijama te da to nije problem, ali da se neke stvari u svemu trebaju razumjeti.

To je, naveo je, da RS nije spremna da nešto od "svog subjektiviteta i prava, žrtvuje za neku priču o normalnoj BiH koja ide ka EU".

Dodik kaže da je RS spremna da bude aktivni učesnik na putu BiH ka EU, "ali da RS hoće da ima svoje mjesto u okviru BiH i da bez toga ne vidi smisao svega".

Entitetski premijer je, kometarišući upozorenja međunarodnih zvaničnika o nacionalističkoj retorici koja se može čuti u BiH, rekao da oni "previše čitaju federalne medije".