Gradi ga KJKP Pokop
379

BiH iduće godine dobija prvi krematorij na groblju Vlakovo u Sarajevu

Piše: M. N.
Bosna i Hercegovina će u narednoj godini dobiti prvi krematorij koji će praviti KJKP Pokop u Sarajevu. Do sada su tijela preminulih, koji su tokom života izrazili želju za ovakav način ukopa, kremirana u Srbiji i Hrvatskoj.

Glasnogovornica KJKP Pokop Najda Vranić Beširević kazala je za Klix.ba kako se početak izgradnje krematorija koji će biti smješten na gradskom groblju Vlakovo očekuje na proljeće 2018. godine.

"Idejni projekt je već završen, očekuje se urbanistička saglasnost, a pripremni radovi su u toku. Rebalansom ovogodišnjeg budžeta, Vlada KS je odobrila 300.000 KM za ovaj značajan projekt. Ova sredstva bi trebala biti dovoljna za izgradnju prostora u kremiranju kao i nabavku peći", kazala je Vranić Beširević.

Projekt izgradnje krematorija koštat će blizu 2,5 miliona KM, a radit će se u dvije faze. U prvoj fazi će se graditi prostor i nabaviti peć, što će se okončati do kraja iduće godine, dok je u drugoj fazi planirana izgradnja pratećih sadržaja koje jedno savremeno groblje treba imati, a u okviru čega će se proširiti i parking.

"U ovoj godini planiramo pronaći isporučioca opreme za krematorij i kremiranje te raspisati tender za isporuku opreme. Izrada ove opreme traje veoma dugo, a svakako želimo opremu koja zadovoljava sve najnovije standarde. Izgradnja krematorija je projekt od velike važnosti, kako zbog interesovanja građana za ovakvu vrstom usluge, tako i zbog zbrinjavanja patohistološkog otpada kao problema s kojim se klinički centri susreću. S ekološkog značaja krematorij ima višestruki značaj", kazala je.

Kako smo i ranije pisali, u BiH kremiranje nije bilo moguće. Iako je još 2008. godine bilo najavljeno da će do kraja te godine kremiranje biti moguće u Visokom u krematoriju pri Javnom komunalnom preduzeću Gradska groblja u Visokom, do realizacije tog projekta nije došlo. Do sada je samo KJKP Pokop izgradio Kolumbarij za polaganje urni s pepelom umrlih osoba na Barama te "Vrt sjećanja" na Vlakovu u okviru kojeg se nakon kremiranja pepeo pokojnika može rasuti na tlo. U prvoj polovini ove godine na grobljima je položeno 13 urni.

"Zahtjevi za kremiranje umrlih osoba nisu tako česti, ali postoje. Zbog kompliciranog međunarodnog transporta, ljudi se rjeđe odlučuju na ovu vrstu usluge", istakla je.

Ukoliko se kremiranje vrši u Zagrebu, cijena iznosi blizu 2.000 KM plus troškovi kremiranja blizu 1.600 kuna (415 KM). Kada je riječ o Srbiji, cijena je nešto niža i ona iznosi blizu 1.650 KM uz troškove kremiranja od 25.500 dinara (417 KM).

"Izgradnja krematorija u Sarajevu će te troškove svesti na minimum", kazala je Vranić Beširević.