{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BiH i Njemačka o razvojno-političkoj saradnji za 2007.

F
12.9.2007. u 16:17
0
0
BiH i Njemačka o razvojno-političkoj saradnji za 2007.
0
BiH i Njemačka o razvojno-političkoj saradnji za 2007.
Pomoćnik ministra vanjskih poslova za multilateralne poslove ambasador Nedžad Hadžimusić predvodio je zajedničku delegaciju Vijeća ministara BiH, Vlade Republike Srpske, Vlade Federacije BiH, i Vlade Distrikta Brčko na bilateralnim razgovorima o razvojno-političkoj saradnji za 2007. godinu.
Njemačku delegaciju je predvodio rukovodilac Odjeljenja za jugoistočnu Evropu pri Saveznom ministarstvu za ekonomsku saradnju i razvoj dr. Leo Kreuz, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVP-a BiH.

Delegacije su izrazile zadovoljstvo dosadašnjom uspješnom saradnjom, baziranom na bilateralnom Sporazumu o tehničkoj saradnji koji je zaključen 1995., čiji će nastavak biti od velikog značaja u procesu realizacije uvjeta potrebnih za prijem BiH u Evropsku uniju.

U okviru ovih razgovora potpisan je Memorandum o razgovorima čime će biti omogućena realizacija predviđenih iznosa za projekte bilateralne razvojne saradnje u više oblasti.

Za nastavak finansijske saradnje u 2007. odobreno je 39 miliona eura putem donacije i kredita.

Za programe energetskog sektora odobreno je 10 miliona eura, za otklanjanje otpadnih voda Bihać četiri miliona eura, za projekt vjetroelektrana Hercegovina 25 miliona eura te za uspostavljanje Regionalnog fonda za obnovljivu energiju i energetsku efikasnost u jugoistočnoj Evropi sedam miliona eura.

Za projekte u oblasti tehničke saradnje u 2007. je odobreno tri miliona eura.

U okviru tehničke saradnje za tri projekta: uspostava gruntovnice i katastra, projekt podsticaja omladinskom sektoru, projekt regionalnog unapređenja privrede odobreno je po milion eura za svaki projekt.

Također, našoj zemlji bit će omogućen i pristup dodatnim iznosima od devet miliona eura regionalnih fondova namijenjenih tehničkoj saradnji u vanjskoekonomskom i pravnom savjetovanju, modernizaciji komunalnih usluga te za studije i stručni kadar, navodi se u saopćenju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: