{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BiH i Makedonija potpisale ugovore o međusobnoj pravnoj pomoći

F
12.3.2013. u 12:41
0
0
BiH i Makedonija potpisale ugovore o međusobnoj pravnoj pomoći
0
BiH i Makedonija potpisale ugovore o međusobnoj pravnoj pomoći
Ministar pravde Bosne i Hercegovine Bariša Čolak i ministar pravde Republike Makedonije Blerim Bexheti potpisali su u Skoplju tri ugovora: Ugovor o izmjenama i dopunama Ugovora o pravnoj pomoći u građanskim i kaznenim stvarima, Ugovor o izmjenama i dopunama Ugovora o međusobnom izvršavanju sudskih odluka u kaznenim stvarima, te Ugovor o izmjenama i dopunama Ugovora o izručenju.
Potpisivanjem prva dva ugovora trebala bi se unaprijediti ukupna međunarodna pravna pomoć između Bosne i Hercegovine i Republike Makedonije, a tim ugovorima su predviđene značajne izmjene koje bi trebale doprinijeti bržem rješavanju kaznenih postupaka. Sukladno tome, ugovorima su predviđene: mogućnost neposredne komunikacije kod pružanja pravne pomoći u upravnim stvarima i dostavljanja poziva za ostavinsku raspravu ili uzimanja nasljedničke izjave u ostavinskom postupku; mogućnost izravne komunikacije tijela nadležnih za vođenje kaznene evidencije u postupcima pribavljanja izvoda iz kaznene evidencije; mogućnost formiranja zajedničkih istražnih timova.

Zatim su predviđeni kriteriji na temelju kojih se ustupa kazneno gonjenje, a među prioritetnim kriterijima je mogućnost osiguranja prisustva okrivljenog; mogućnost privremenog pritvaranja prije podnošenja zamolnice; mogućnosti upisa osobnih stanja državljana u odgovarajuće matične knjige, bez provođenja postupka priznavanja sudskih odluka.

Također je omogućeno izvršavanje sudskih odluka u kaznenim stvarima koje je donio sud jedne države ugovornice protiv državljana druge države ugovornice, ili protiv osobe koja na njenom teritoriju ima stalno prebivalište, i bez suglasnosti osuđene osobe, što do sada nije bio slučaj.

Potpisivanjem Ugovora o izmjenama i dopunama Ugovora o izručenju, državama bi se omogućilo izručivanje vlastitih državljana u svrhu vođenja kaznenih postupaka ili izvršavanja kaznenopravnih sankcija zbog kaznenih djela organiziranog kriminala, korupcije i pranja novca. Pri tome se odredbe Ugovora ne bi odnosile na izručenje vlastitih državljana za kaznena djela ratnih zločina ili drugih dijela protiv čovječnosti i međunarodnog humanitarnog prava, niti na djela počinjena prije zaključenja Ugovora, saopćeno je iz Ministarstva pravde BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: