{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BiH i Makedonija potpisale ugovore o međusobnoj pravnoj pomoći

F
12.3.2013. u 12:41
0
0
BiH i Makedonija potpisale ugovore o međusobnoj pravnoj pomoći
0
BiH i Makedonija potpisale ugovore o međusobnoj pravnoj pomoći
Ministar pravde Bosne i Hercegovine Bariša Čolak i ministar pravde Republike Makedonije Blerim Bexheti potpisali su u Skoplju tri ugovora: Ugovor o izmjenama i dopunama Ugovora o pravnoj pomoći u građanskim i kaznenim stvarima, Ugovor o izmjenama i dopunama Ugovora o međusobnom izvršavanju sudskih odluka u kaznenim stvarima, te Ugovor o izmjenama i dopunama Ugovora o izručenju.
Potpisivanjem prva dva ugovora trebala bi se unaprijediti ukupna međunarodna pravna pomoć između Bosne i Hercegovine i Republike Makedonije, a tim ugovorima su predviđene značajne izmjene koje bi trebale doprinijeti bržem rješavanju kaznenih postupaka. Sukladno tome, ugovorima su predviđene: mogućnost neposredne komunikacije kod pružanja pravne pomoći u upravnim stvarima i dostavljanja poziva za ostavinsku raspravu ili uzimanja nasljedničke izjave u ostavinskom postupku; mogućnost izravne komunikacije tijela nadležnih za vođenje kaznene evidencije u postupcima pribavljanja izvoda iz kaznene evidencije; mogućnost formiranja zajedničkih istražnih timova.

Zatim su predviđeni kriteriji na temelju kojih se ustupa kazneno gonjenje, a među prioritetnim kriterijima je mogućnost osiguranja prisustva okrivljenog; mogućnost privremenog pritvaranja prije podnošenja zamolnice; mogućnosti upisa osobnih stanja državljana u odgovarajuće matične knjige, bez provođenja postupka priznavanja sudskih odluka.

Također je omogućeno izvršavanje sudskih odluka u kaznenim stvarima koje je donio sud jedne države ugovornice protiv državljana druge države ugovornice, ili protiv osobe koja na njenom teritoriju ima stalno prebivalište, i bez suglasnosti osuđene osobe, što do sada nije bio slučaj.

Potpisivanjem Ugovora o izmjenama i dopunama Ugovora o izručenju, državama bi se omogućilo izručivanje vlastitih državljana u svrhu vođenja kaznenih postupaka ili izvršavanja kaznenopravnih sankcija zbog kaznenih djela organiziranog kriminala, korupcije i pranja novca. Pri tome se odredbe Ugovora ne bi odnosile na izručenje vlastitih državljana za kaznena djela ratnih zločina ili drugih dijela protiv čovječnosti i međunarodnog humanitarnog prava, niti na djela počinjena prije zaključenja Ugovora, saopćeno je iz Ministarstva pravde BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: