BiH
0

Bih i Kraljevina Malezija na putu unapređenja suradnje posebno na ekonomskom planu

FENA
Došli smo kao prijateljska zemlja u prijateljskoj misiji. Ovdje smo da proučimo sve prilike za bolju suradnju posebno na ekonomskom planu, izjavio je premijer Kraljevine Malezije Abdullah Ahmad Badawi nakon što se danas u Sarajevu susreo s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Nikolom Špirićem u okviru zvanične posjete malezijske delegacije Bosni i Hercegovini.

Badawi, koji predvodi delegaciju u kojoj su i malezijski ministri i biznismeni, kazao je da je Bosna i Hercegovina samo jedna od želja za investiranje Malezije.

U razgovoru dviju delegacija konstatirano je da nivo ekonomske suradnje nije na istom nivou kao što su prijateljska suradnja i diplomatski odnosi između BiH i Kraljevine Malezije te da postoji ogroman prostor za njeno unapređenje.

Izražena je spremnost za izgradnju institucionalnih mogućnosti za bolju ekonomsku suradnju. Dogovoreno je da se u novembru u glavnom gradu Malezije predstave mogućnosti obiju zemalja za unapređenje ekonomske suradnje i novih investicija prije svega.

„Mi možemo Bosnu i Hercegovinu posmatrati kao jedan prolaz ili vrata za cijelu Evropu i njeno tržište“, kazao je Badawi.

Delegacije dviju zemalja zaključile su kako postoje velike potrebe za suradnjom u oblasti namjenske vojne industrije i poljoprivrede te da je Kraljevina Malezija zainteresirana za nastup svojih kompanija u izgradnji koridora V-C i ostalih infrastrukturnih projekata u BiH.

Badawi je kazao da je osim tih oblasti njegova država zainteresirana i za učešće u građevinskim projektima i projektima u oblasti mesne industrije.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić je dodao da što se tiče vojne suradnje ona postoji u domenu namjenske vojne industrije, koja se odvija kroz „Unis Pretis“ i koja se može odvijati i kroz ostale fabrike namjenske industrije u BiH.

Današnji je susret ocijenio i kao priliku da se BiH zahvali Maleziji za pomoć koju joj je pružila i što će pažnja te prijateljske zemlje i dalje biti usmjerena ka napretku BiH u ekonomskom smislu.

Naglasio je da je premijera Badawija zamolio da ohrabri malezijske investitore da investiraju u Srebrenicu kako bi u tom gradu bio izgrađen snošljiv ambijent za život povratnika i ostalih građana.

„Istaknuo sam ideju o tome da bi investiranje u Fabriku akumulatora u Srebrenici bilo od interesa i za BiH i za tržište Malezije“, izjavio je Špirić.

Tome je dodao da je Sarajevo u okviru Pakta za stabilnost postalo sjedište regionalne suradnje, što pruža dobru šansu prijateljskoj Maleziji da nastupi na tržištu zemalja jugoistočne Evrope preko BiH.

Delegacija Kraljevine Malezije je upoznata i o napretku koji je BiH postigla od Daytona do danas, ali i o zastojima koje pokazuje u provođenju reforme koja je od vitalnog značaja za njenu bržu evraotlantsku integraciju.

U toku današnjeg susreta delegacija dviju zemalja ministar finansija i trezora BiH i zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Dragan Vrankić i ministar vanjskih poslova Kraljevine Malezije Syed Hamid Albar potpisali su Sporazum o dvostrukom oporezivanju i sprječavanju utaje poreza u odnosu na poreze na dohodak između BiH i Kraljevine Malezije. Time su stvoreni uvjeti za poticanje stranih ulaganja u privrede dviju zemalja, transfer tehnologije, zapošljavanje i povećanje međunarodne trgovine i prometa.