BiH
0

BiH i Iran imaju izuzetne mogućnosti za suradnju

FENA
Bosna i Hercegovina i Islamska Republika Iran imaju izuzetne mogućnosti za suradnju, a posebno za uspostavljanje intenzivnih ekonomskih i kulturnih odnosa.

To je konstatirano danas na sastanku delegacije iranskog parlamenta sa članovima Kolegija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu u okviru dvodnevne zvanične posjete iranske delegacije Bosni i Hercegovini.

U izjavi novinarima datoj nakon ovog susreta zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Beriz Belkić je kazao da je usuglašeno da postoje „neke stvari koje potiču ovakvu vrstu suradnje“.

„Riječ je prije svega o poziciji naših zemalja u regionima. Ta suradnja između dvije zemlje mogla bi biti odskočna daska za suradnju između zemalja u regionima Evrope i regionima Bliskog i Srednjeg istoka“, kazao je Belkić.

Naglasio je da Iran podržava put Bosne i Hercegovine ka evropskim integracijama, razumijevajući to i kao priliku da se preko BiH uspostavlja suradnja s tom asocijacijom.

Predsjednik Parlamenta IR Iran Gholam Ali Haddad Adel je izrazio zadovoljstvo što su u BiH uspostavljeni mir, sigurnost i stabilnost i naglasio da toj državi treba pomoći u periodu obnove razvijanjem ekonomskih odnosa, za što je Iran zainteresiran.

Spomenuo je da je iranska delegacija jučer imala konstruktivne razgovore sa članovima Predsjedništva BiH, predsjedavajućim Vijeća ministara BiH, članovima Međureligijskog vijeća BiH i Kolegijem Doma naroda PSBiH. U svim tim razgovorima je, kazao je, obostrano zaključeno da su odnosi između dvije zemlje zadovoljavajući te da ne postoje prepreke za razvijanje bilateralnih odnosa.

„Put je otvoren za poboljšanje svih tih odnosa, a samo treba da radimo na tome“, kazao je predsjednik iranskog parlamenta. To je potkrijepio najavom da će ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH otputovati u IR Iran, a predsjednik Privredne komore IR Iran će doputovati u BiH.

Prema njegovim riječima, IR Iran ima više od 70 miliona stanovnika i zemlja je koja brzo napreduje. Zato u njoj ima i prostora za inženjere i firme iz BiH.

„Proizvodi iz BiH mogli bi se uvesti na tržište Irana, a Iran će ponuditi listu svojih proizvoda za bh. tržište“, naglasio je Ali Haddad Adel.