BiH
0

BiH i Evropska komisija potpisale Okvirni sporazum o saradnji u okviru IPA-e

FENA
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić i direktor za zapadni Balkan Generalne direkcije za proširenje EU Pierre Mirel potpisali su danas u Sarajevu Okvirni sporazum o pravilima saradnje za provedbu finansijske podrške Evropske komisije BiH u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA).

Ovim sporazumom Evropska komisija će osigurati BiH u vidu grantova pola miliona eura putem IPA programa za period od 2007. do 2011. godine. Cilj ovog instrumenta je da pomogne BiH u procesu evropskih integracija te provedbi neophodnih reformi da bi ispunila uvjete za članstvo u EU.

Potpisivanjem Okvirnog sporazuma BiH se stavlja na raspolaganje finansijska pomoć za dvije komponente - tranzicionu podršku i institucionalnu izgradnja u iznosu od 415 miliona eura, te za prekograničnu saradnja u visini od 24 miliona i 700 hiljada eura.

Predsjedavajući Vijeća ministara Nikola Špirić kazao je na ceremoniji potpisivanja Sporazuma da brzina kojom se BiH kreće na svom evropskom putu nije zadovoljavajuća zbog čega koristi manje pretpristupne fondove.

"Bitno je da unutar BiH imamo konsenzus i radimo na napretku u svim oblastima da bi ova pomoć bila veća", naglasio je predsjedavajući Špirić.

Direktor za zapadni Balkan Generalne direkcije za proširenje EU ocijenio je da ovo potpisivanje sporazuma pokazuje da će EU nastaviti pružati finansijsku pomoć BiH na njenom evropskom putu.

"Ovo je jasan znak povjerenja EU i njene podrške u pogledu budućnosti BiH", ustvrdio je Mirel, navodeći da je u BiH od rata do danas uloženo oko dvije milijarde eura za obnovu, povratak i reforme.

Na osnovu danas potpisanog Okvirnog sporazuma Evropska komisija i BiH će zaključiti godišnje finansijske sporazume. Potpisivanje prvog finansijskog sporazuma za Godišnji akcioni program IPA 2007. bit će omogućeno nakon što BiH okonča proces ratifikacije Okvirnog sporazuma.