{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BiH i Crna Gora uspostavljaju zajedničke lokacije na graničnim prijelazima

F
23.10.2012. u 13:49
0
0
BiH i Crna Gora uspostavljaju zajedničke lokacije na graničnim prijelazima
0
BiH i Crna Gora uspostavljaju zajedničke lokacije na graničnim prijelazima
Mješovita komisija za granične prijelaze BiH i Crne Gore danas u Sarajevu razmatra o uspostavi zajedničkih lokacija na određenim graničnim prijelazima (GP) s bosanskohercegovačke, odnosno crnogorske strane.
Milan Paunović, predsjedavajući Komisije za integrirano upravljanje granicom Crne Gore izjavio je novinarima da se u početku ide ka uspostavi dva zajednička granična prijelaza na kojima će se zajedno vršiti kontrola , što će, kako kaže, doprinijeti unapređenju saradnje, zajedničkoj odgovornosti za sigurnost državne granice, ali i racionalnosti i efikasnosti graničnih službi.

"Imamo namjeru da za početak uspostavimo dva zajednička granična prijelaza, jedan na teritoriji BiH, a drugi na teritoriji Crne Gore. Radi se o putnom pravcu Nikšić- Ilino brdo - Klobuk-Trebinje i taj prijelaz je na bh. strani na Klobuku, a izgrađen je sredstvima EU. Na crnogorskoj strani zajednički granični prijelaz bi bio uspostavljen na putnom pravcu Foča - Šćepan polje, na GP Šćepan polje", rekao je Paunović i izrazio uvjerenje da bi to iduće godine moglo biti i implementirano.

Pomoćnik ministra sigurnosti BiH za graničnu i opću sigurnost i zamjenik predsjednika Komisije za integrirano upravljanje granicom BiH Ermin Pešto naglasio je da bh. strana ima neke od prijelaza prema Crnoj Gori koji su veoma moderno opremljeni, dok to nije slučaj s crnogorskom stranom i da se ide na uspostavu zajedničkih lokacija.

"Mi prema crnogorskoj strani imamo dva moderno opremljena granična prijelaza, to su "Klobuk - Ilino brdo " i "Zubci - Sitnica" i mi nastojimo da kolege s crnogorske strane dođu na te prijelaze i da tu imamo zajedničku lokaciju na teritoriji BiH. Time bismo 'spasili' budžet Crne Gore, ali i njihovi granični službenici imali bi bolje uvjete za rad. Isto tako, tražimo da bh. granične službe na GP 'Šćepan polje' "dođu na lokaciju na crnogorskoj strani, gdje ima jedan objekt koji bi se mogao staviti u fuknciju i gdje bi taj prijelaz mnogo bolje izgledao nego sad, a pokušat ćemo raditi skupa i na prijelazu "Deleuša - Vraćenovići" .Za to moramo promijeniti postojeće sporazume i uraditi anekse i onda operativno djelovati na terenu", rekao je Pešto.

Po njegovim riječima Mješovita komisija za granične prijelaze BiH i Crne Gore danas razgovara i o izradi pograničnih propusnica kod obiju strana, za što će trebati više napora u narednom periodu, te o problemima fočanskih raftera koji se pojavljuju tokom turističke sezone, na tromeđi BiH, Srbije i Crne Gore.

"Ima nekoliko pitanja koja treba generalno riješiti, ali saradnja je dobra i nema spornih pitanja. BiH i Crna Gora su prije nekoliko godina potpisali Sporazum o graničnim prijelazima za pogranični saobraćaj te Sporazum o graničnim prijelazima za međunarodni saobraćaj i Mješovita komisija za granične prijelaze BiH i Crne Gore ima redovne sastanke na kojima se razmatraju pitanja vezana za implementaciju tih sporazuma. Posljednji sastanak bio je u julu prošle godine i ovo je nastavak te saradnje za koju se može reći da je u proteklom periodu bila veoma dobra", rekao je Pešto.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: