BiH
0

BiH i Crna Gora: Sastanak delegacija na graničnom prijelazu Zubci-Sitnica

FENA
Foto: FTV
Foto: FTV
Delegacije Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH, Odbora za odbranu i sigurnost Skupštine Crne Gore, predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH, Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore te direktori graničnih policija dviju zemalja održali su danas sastanak na graničnom prijelazu Zubci-Sitnica.

Predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Branko Zrno je nakon sastanka kazao za Fenu da je razgovarano o aktuelnim problemima, onome što opterećuje ovaj granični prijelaz, posebno sada u predturističkoj sezoni.

Zrno je rekao da su dogovoreni neki koraci, oni su preneseni na razinu ministarstava i direkcija graničnih policija - od zaprečavanja divljih graničnih prijelaza, prekogranične suradnje, sastanaka prije turističke sezone, procesa olakšavanja prijelaza, procesa zajedničke kontrole, međudržavnog dogovora o prijevozu opasnih tereta....

"Čak smo išli dotle da naša parlamentarna inicijativa ide, jer je riječ o specifičnom graničnom prijelazu, ka uspostavljanju jedinstvenog graničnog prijelaza koji bi pojednostavio probleme koje sada imamo te ubrzao procedure koje sada vrijede na jednom i na drugom graničnom prijelazu i koji bi bio u skladu i s proklamiranim principima dobrosusjedske saradnje, ali i evropskim principima regije s nekakvom labavom ili regije bez granica“, kazao je Zrno.

Istakao je da su to glavni problemi o kojima se danas razgovaralo.

Daljnju saradnju će operacionalizirati, po zaključcima današnjeg sastanka, ministarstva sigurnosti i granične policije jedne i druge zemlje.