BiH
0

BiH i Crna Gora potpisale sporazum o graničnim prijelazima

FENA
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović i ministar unutrašnjih poslova i javne uprave Crne Gore Ivan Brajović potpisali su danas u Podgorici Sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade Crne Gore o graničnim prijelazima za pogranični promet.

Također, potpisan je i Sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade Crne Gore o graničnim prijelazima za međunarodni promet.

Ovi sporazumi nastavak su ranijih sporazuma koje je BiH sklopila sa Srbijom i Crnom Gorom i to Sporazuma o određivanju graničnih prijelaza koji je potpisan 2005. i Sporazuma o pograničnom prometu potpisanog 2003, koje je zbog disolucije državne zajednice Srbije i Crne Gore bilo potrebno revidirati.

Ministar Ahmetović istakao je da potpisivanje ovih dvaju sporazuma predstavlja još jednu potvrdu intenzivne i plodonosne saradnje i razvijanja bilateralnih odnosa.

Sporazumom o graničnim prijelazima za međunarodni promet određeni su granični prijelazi za zajedničku državnu granicu, njihova kategorizacija, rad inspekcijskih službi i radno vrijeme.

Potpisivanje sporazuma o graničnim prijelazima za pogranični promet ima za cilj da stanovništvu nastanjenom u pograničnom području olakša kretanje između pograničnih područja i prelaženje preko zajedničke granice, da razvija i unapređuje ekonomske, obrazovne, zdravstvene, socijalne, kulturne i druge vidove saradnje između susjednih zemalja.

Ministar Ahmetović se susreo i s predsjednikom Skupštine Crne Gore Rankom Krivokapićem, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.