{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BiH i Crna Gora potpisale sporazum o graničnim prijelazima

F
7.10.2010. u 12:53
0
5
BiH i Crna Gora potpisale sporazum o graničnim prijelazima
0
BiH i Crna Gora potpisale sporazum o graničnim prijelazima
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović i ministar unutrašnjih poslova i javne uprave Crne Gore Ivan Brajović potpisali su danas u Podgorici Sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade Crne Gore o graničnim prijelazima za pogranični promet.
Također, potpisan je i Sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade Crne Gore o graničnim prijelazima za međunarodni promet.

Ovi sporazumi nastavak su ranijih sporazuma koje je BiH sklopila sa Srbijom i Crnom Gorom i to Sporazuma o određivanju graničnih prijelaza koji je potpisan 2005. i Sporazuma o pograničnom prometu potpisanog 2003, koje je zbog disolucije državne zajednice Srbije i Crne Gore bilo potrebno revidirati.

Ministar Ahmetović istakao je da potpisivanje ovih dvaju sporazuma predstavlja još jednu potvrdu intenzivne i plodonosne saradnje i razvijanja bilateralnih odnosa.

Sporazumom o graničnim prijelazima za međunarodni promet određeni su granični prijelazi za zajedničku državnu granicu, njihova kategorizacija, rad inspekcijskih službi i radno vrijeme.

Potpisivanje sporazuma o graničnim prijelazima za pogranični promet ima za cilj da stanovništvu nastanjenom u pograničnom području olakša kretanje između pograničnih područja i prelaženje preko zajedničke granice, da razvija i unapređuje ekonomske, obrazovne, zdravstvene, socijalne, kulturne i druge vidove saradnje između susjednih zemalja.

Ministar Ahmetović se susreo i s predsjednikom Skupštine Crne Gore Rankom Krivokapićem, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: