Prema ocjeni građana
0

BiH, Hrvatska i Srbija ne idu u dobrom pravcu

SRNA
Veliki procenat stanovnika Hrvatske, njih 84 odsto, ne smatra da ta država ide u dobrom pravcu, u BiH taj postotak iznosi 77 odsto, dok u Srbiji takvo mišljenje ima 72 odsto stanovnika - rezultati su istraživanja "Galup Balkan monitora".

Prema ovom istraživanju, oko 44 odsto građana Srbije ocijenilo je da Vlada Srbije ima izuzetno slabe rezultate, a samo jedan procenat smatra da Vlada odlično radi - rekla je izvršni direktor a Evropskog fonda za Balkan Hedvig Morvai-Horvat na panel diskusiji pod nazivom "Sloboda putovanja u EU - Od balkanskog geta do ubrazanja EU integracija".

Ovo istraživanje pokazuje da građani najviše vjeruju crkvi (66 odsto), vojsci, policiji, predsjedniku, NATO-u, političkim partijama i evropskim institucijama.

Pad povjerenja u domaće institucije, prema rečima direktora Kancelarije Vlade Srbije za evropske integracije Milice Delević, ne odražava se i na povjerenje u međunarodne institucije, prije svega, evropske.

Ona je naglasila da brzina ulaska Srbije u EU zavisi od koncenzusa među vladajućim i opozicionim strankama.

Rezultati tog istraživanja pokazuju da Srbi u Evropi vide, prije svega, slobodu kretanja (93 odsto), veće prisustvo domaće privrede na svjetskom tržištu (75 odsto), kao i razvoj ekonomije, što je naveo 71 odsto ispitanih.

Kao najveće prepreke ulasku u EU građani prepoznaju animozitet u regionu zbog istorijskih dešavanja i političare.