{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BiH, Hrvatska, CG i Monako u Uniji za Mediteran

F
13.7.2008. u 13:55
0
5
BiH, Hrvatska, CG i Monako u Uniji za Mediteran
0
BiH, Hrvatska, CG i Monako u Uniji za Mediteran
Foto: AP
Francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner na početku ministarskog sastanka u Parizu, na kojem sudjeluju 43 zemlje, rekao je da su Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Monako primljeni u Uniju za Mediteran.
Ministarski sastanak je prethodio sastanku šefova država ili vlada 43 zemlje, koji se sastaju popodne, na kojem će biti pokrenut Barcelonski proces - Unija za Mediteran. Bosanskohercegovačku delegaciju na samitu u Parizu predvodi predsjedavajući Predsjedništva Haris Silajdžić.

Mediteransku uniju činit će 27 zemalja članica Evropske unije, zemlje južnog Sredozemlja - Alžir, Egipat, Izrael, Jordan, Liban, Maroko, Mauritanija, Sirija, Tunis, Turska i palestinske vlasti, te evropske sredozemne zemlje - Hrvatska, Albanija, BiH, Crna Gora i Monako. Pozvane su 44 zemlje, ali libijski vođa Moamer Gadafi odbija sudjelovati u tom projektu.

Unija za Mediteran počivat će na saradnji u konkretnim projektima u više područja, poput ekološke zaštite, solarne energije, civilne zaštite, osiguranja pitke vode te pomorskih i cestovnih komunikacija.

Na čelu Unije bit će dva supredsjedatelja, jedan s evropske strane, a drugi s južne obale Mediterana. Predviđeno je osnivanje tajništva, čije će se sjedište odrediti naknadno. Svake druge godine održavali bi se sastanci na vrhu, a između tih samita održavali bi se sastanci na ministarskim razinama.

Uspostava Mediteranske unije zamisao je francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja, koji smatra da je budućnost Evrope na jugu i da Unija za Mediteran može pomoći u borbi protiv terorizma i fundamentalizma.

Prema prvobitnoj ideji, u projektu su od članica EU-a trebale sudjelovati samo zemlje koje izlaze na Mediteran. Međutim, tomu se snažno usprotivila njemačka kancelarka Angela Merkel, koja je u toj ideji vidjela prijetnju za cijeli EU.

Zatražila je da u njoj sudjeluju sve članice, kako ne bi bilo podjela u samoj Uniji. Na kraju je Sarkozy morao pristati na kompromis, pa će biti uključene sve zemlje članice, a Barcelonski proces neće biti ugašan, nego se Unija za Mediteran smatra nadogradnjom tog procesa.

Na samitu će sudjelovat i sirijski predsjednik Bashar Al-Asad, koji će se naći za istim stolom s izraelskim premijerom Ehudom Olmertom. Nikakav susret između njih dvojice nije predviđen, a evenutualno rukovanje smatralo bi se povijesnim.

Očekuje se prvi sastanak Al-Assada s novim libanonskim predsjednikom Michelom Sleimanom, a Olmert se sastao s predsjednikom palestinskih vlasti Mahmudom Abbasom. Rekao je, prenosi Hina, kako Izraelci i Palestinci nisu nikada bili tako blizu mirovnom sporazumu kao što su sada.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: