Vijeće Evrope
0

BiH hitno potrebna ustavna reforma

FENA
U okviru cjelodnevne specijalne debate o stanju demokratije u Evropi, na današnjem zasjedanju Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope razmatran je izvještaj te održana diskusija na temu "Funkcioniranje demokratskih institucija i napredak u skupštinskoj monitoring proceduri", saopćeno je iz bh. parlamenta.

U posljednjem godišnjem izvještaju Monitoring komiteta PSVE-a koji obuhvata period od aprila 2007. do juna 2008. godine analizirana je situacija u 11 zemalja koje se trenutno nalaze pod monitoring procedurom PSVE-a (Albanija, Armenija, Azerbejdžan, BiH, Gruzija, Moldavija, Monako, Crna Gora, Ruska Federacija, Srbija i Ukrajina).

U izvještaju je istraknut napredak ali i nedostaci u oblastima koji utiču na demokratski razvoj ovih zemalja: odvajanje ovlasti i uloga parlamenta, izbori i reforma izbornog zakona, političke partije i njihovo finansiranje, borba protiv korupcije, medijski pluralizam i lokalna i regionalna demokratija.

Usvojena rezolucija o funkcioniranju demokratskih institucija u Evropi i napretku skupštinske monitoring procedure, između ostalog, navodi da je u BiH hitno potrebna ustavna reforma kako bi se osigurala djelotvorno razdvajanje ovlasti i funkcioniranje demokratskih institucija.

U tom smislu pomoć koju nudi Venecijanska komisija zemljama kojima je potrebna ustavna reforma od izuzetnog je značaja. Kada je riječ o reformama u oblasti izbornih zakona, Parlamentarna skupština Vijeća Evrope pozdravila je spuštanje izbornog praga u zemljama pod monitoringom i između ostalih spuštanje tog praga u BiH na tri posto.

Kada je u pitanju medijski pluralizam, Rezolucija navodi da BiH ima jedan od najnaprednijih samoregulatornih mehanizama u Evropi, ali i da pitanje jedinstvenoga javnog sistema emitiranja još uvijek ostaje preduslov u pregovorima za članstvo u EU-u.

Parlamentarna skupština VE je također pozdravila ukidanje klevete kao krivičnog djela u BiH, ali i naglasila da profesionalna etika novinarstva uz pomoć VE mora biti unaprijeđena u mnogim državama članicama.

U oblasti lokalne i regionalne demokratije Parlamentarna skupština VE je istaknula da u mnogim zemljama pod monitoringom, kao i u onim uključenim u postmonitoring dijalog moraju biti ubrzane reforme koje se odnose na decentralizaciju.

U tom kontekstu posebno je naglašeno da nedostatak jasnog prijenosa ovlasti na lokalne vlasti predstavlja prepreku djelotvornoj decentralizaciji u BiH, što je slučaj i u Armeniji, Moldaviji, Srbiji i Azerbejdžanu. Pored toga, prihodi koji se prenose na lokalne vlasti često se neravnomjerno raspoređuju.

Na osnovu izvještaja Monitoring komiteta Parlamentarna skupština VE je pozvala državne parlamente da iskoriste ove izvještaje kao temelj za debatu o ispunjavanju obaveza prema VE, da promoviraju izvršenje presuda Suda za ljudska prava putem usvajanja odgovarajućih zakona i putem svoje nadzorne uloge nad vladinim akcijama, te uspostave državne mehanizme koji će osigurati da se poduzimaju odgovarajuće akcije nakon nalaza monitoring tijela Vijeća Evrope.