Ivo Sanader u Mostaru
0

"BiH - država tri ravnopravna konstitutivna naroda"

SRNA
Premijer Hrvatske Ivo Sanader izjavio je da je na sastanku sa visokim predstavnikom za BiH Valentinom Inckom postignuta saglasnost da BiH treba da ostane jedinstvena zemlja koja teži evroantlantskim integracijama i država u kojoj će se sva tri naroda i građani biti ravnoravni.

Sanader je rekao novinarima nakon susreta sa Inckom u Mostaru da je na sastanku bilo riječi o razgovorima prudske trojke - lidera SNSD-a Milorada Dodika, HDZ-a BiH Dragana Čovića i predsjednika SDA Sulejmana Tihića.

"Podržavam svaki dijalog o ustavnim promjenama koji vodi konsenzusu", rekao je Sanader. 

On je naveo da se o BiH previše priča samo u političkom smislu, ističući da  ljudima treba posao  i  plate, posebno u vremenima krize. 

"Mi iz hrvatske Vlade učinićemo sve da dobrosusjedski odnosi koji postoje između Hrvatske i BiH doprinesu još boljoj saradnji na ekonomskom planu. Hrvatska je veliki izvoznik u BiH, a želimo da i BiH što više izvozi u Hrvatsku, jer mi se vodimo načelom da nam ne može biti dobro ako je našem susjedu loše", naglasio je hrvatski premijer. 

Sanader je istakao da Valentin Incko ima punu podršku hrvatske Vlade. 

"Pozdravljam imenovanje Incka za visokog predstavnika koji na ovu funkciju dolazi u vremenu koje je za BiH od krucijalnog značaja, odnosno u vremenu kada se odlučuje kakvu će BiH imati budućnost", rekao je Sanader. 
Incko, kojem je danas drugi radni dan u BiH, izjavio je da je na sastanku sa Sanaderom bilo riječi o velikom broju tema, a posebno ekonomskim i da su potpuno saglasni o svim pitanjima. 

"Bez dobre ekonomije nema demokratije. Teško je graditi državu sa praznim stomacima", rekao je Incko. 

On je dodao  da će podržati sve napore koji će voditi razvoju ekonomije u BiH. 

"Govorili smo i o nekom novom principu koji bih ja htio da unesem u BiH, a to je etnička sigurnost da bi se svako osjećao lagodno kao kod svoje kuće. Mislim da bi sa ovim osjećanjem bilo lakše voditi dijalog", rekao je Incko. 

On je naglasio da podržava sve što tri naroda dogovore. 

"Bilo bi dobro da se i druge stranke pridruže prudskom procesu. Nije to uslov za zatvaranje ili transformaciju OHR-a, međutim, bio bi znak zrelosti i napretka prema EU ako bi se taj  proces nastavio. Mi ćemo to pratiti sa interesom i podražavati i intervenisati ako bude trebalo", rekao je novi visoki predstavnik. 
On smatra  da su trojica stranačkih lidera na dobrom putu da se sami dogovore i daju sugestije da BiH bude efikasnija država.