{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BiH dobila strategiju kulturne politike

F
21.3.2006. u 14:26
0
0
BiH dobila strategiju kulturne politike
0
BiH dobila strategiju kulturne politike
Strategija kulturne politike u BiH uvrštena je u Srednjoročnu razvojnu strategiju BiH, rečeno je na sjednici Komisije za izradu Strategije kulturne politike u BiH koja je održana juče poslijepodne.
Članovi Komisije podržali su prijedlog da uz osnovni tekst Strategije bude pripremljen statistički pregled "Kultura i umjetnost u BiH".

Tokom rasprave o ciljevima i planu realizacije Strategije kulturne politike u BiH, članovi Komisije zaključili su kako su ključne stvari donošenje zakona o kulturnoj politici na državnom nivou te formiranje državne fondacije za kulturu.

Predsjedavajući Komisije Ibrahim Spahić zadovoljan je što su članovi ove komisije bili inicijatori uvrštavanja Strategije kulturne politike u Srednjoročnu razvojnu strategiju BiH.

Programom ostvarivanja Strategije kulturne politike u BiH predviđeno je i njeno uključivanje u proces evropskih integracija, interresorna saradnja u oblasti kulture, afirmacija kulturne politike i kulturnih različitosti u BiH, korištenje resursa kulurnog naslijeđa i podrška razvoju kulture kroz turističku valorizaciju ukupne baštine, ulaganje u ključne projekte obnove pozorišnih kuća, kinodvorana, muzeja i izgradnja novih kulturnih centara, formiranje kulturno-informativnih centara u svijetu i valorizacija međunarodnih kulturnih projekata te manifestacija u promociji novih kulturnih vrijednosti i novog imidža BiH, uz intenziviranje međunarodne saradnje.

Ciljevi Strategije kulturne politike u BiH bit će predstavljeni kroz osnovne interese društva s pregledom i prijedlogom instrumenata kulturnog razvoja, uvidom u prednosti i slabosti kulturne politike i projektima za ostvarivanje srednjoročnih i dugoročnih ciljeva.

Članovi Komisije i eksperti intenzivno rade na izradi Strategije kulturne politike u BiH i očekuje se da bi javna rasprava o nacrtu ovog dokumenta mogla početi krajem aprila, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: