BiH
0

"BiH dobila status kandidata za ulazak u EU"

FENA
Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija i Crna Gora danas su dobile status kanidata za ulazak u Evropsku uniju, dok je prema odluci evropskih institucija ovaj status zaobišao Makedoniju zbog, kako je rečeno, spora s Grčkom, visoke stope nezaposlenosti.

Hrvatska je pohvaljena zbog jake ekonomije, te dobre saradnje s Tribunalom u Haagu.

Ovo je rezultat Planske igre o Evropskoj uniji koju su organizirali njemački Institut za vanjske odnose (IFA) i Udruženje "Kult" iz Sarajeva.

Riječ je o svojevrsnom obrazovnom događaju kojim se simulira proces pregovaranja s predstavnicima evropskih institucija o ulasku ovih zemalja u EU, a koji u stvarnom životu traje godinama.

U simulaciji je učestvovalo oko 90 mladih ljudi iz BiH, Crne Gore, Srbije, Hrvatske i Turske.

Učenici srednjih škola i studenti preuzeli su stvarne uloge i ponašali se kao članovi Evropskog parlamenta, Evropske komisije, evropski ministri vanjskih poslova i predstavnici zemalja kandidata za članstvo u EU.

Ova planska igra, organizirana u saradnji s Njemačkim društvom za tehničku saradnju (GTZ), predstavlja kraj jednog velikog projekta koji se realizira u sedam zemalja jugoistočne Evrope, a koji je finansiralo Ministarstvo vanjskih poslova SR Njemačke.

Pokrovitelj ovog obrazovnog događaja u Sarajevu je njemački ambasador u BiH Joachim Schmidt.