BiH
1

BiH dobila prvu punopravnu članicu BEST-a

FENA
Tehnički klub Univerziteta Džemal Bijedić - BEST Mostar prošle sedmice je službeno primljen u krovnu evropsku organizaciju studenata tehnike i tehnologije.

Naime, BEST (Board of European Students of Technology) krovna je organizaciju za studente tehnike i tehnologije u cijeloj Evropi. Sa svojih 95 univerziteta članica, preko 4.000 aktivnih članova, i više od 100 projekata godišnje, BEST mnogi smatraju "studentskom - inžinjerskom Evropskom unijom".

Prije više od dvije godine grupa mladih studenata s Univerziteta Džemal Bijedić iz Mostara osnovala je prvi ogranak Udruženja studenata tehnike Evrope u Bosni i Hercegovini - BEST.

U samo dvije godine oni su uspjeli organizirati preko 20 projekata namijenjenih kako lokalnim tako i evropskim studentima. U te dvije godine kroz ovu organizaciju je prošlo više od 70 studenata, od kojih su mnogi baš zahvaljujući ovoj organizaciji našli posao, nastavili studije u inozemstvu ili pak osnovali vlastiti biznis.

Iz BEST-a Mostar ističu važnost ovog uspjeha te navode konkretne prednosti za lokalne studente koje punopravno članstvo u evropskoj organizaciji studenata tehnike i tehnologije nosi sa sobom.

Oni navode dva projekta kao najvažnija za studente u Mostaru, a to su inžinjerski seminari, koji se organiziraju četiri puta godišnje prilikom čega studenti imaju priliku aplicirati na preko 100 seminara u godini u 95 različitih gradova Evrope i to potpuno besplatno.

Također, dolaskom BEST-a u BIH studenti su dobili i priliku učešća u inžinjerskom takmičenju - EBEC (eng. European BEST Engineering Competition), koje se sastoji od tri eliminacijska nivoa: lokalni, regionalni i završni (evropski).

Na kraju, mostarski članovi BEST-a poručuju svim svojim kolegama, studentima iz Mostara, da su vrata ove organizacije širom otvorena za sve studente te da im se slobodno pridruže.

Više detalja o načinu učlanjenja u ovu organizaciju može se naći na službenoj web stranici: http://bestmostar.org/ ili upitom na email: [email protected].