U centrali UN-a u Beču
102

BiH dobila međunarodno priznanje za inovativne prakse u socijalnoj zaštiti

Klix.ba
Dodjela nagrade u Beču
Dodjela nagrade u Beču
Bosna i Hercegovina i Savez SUMERO dobitnici su svjetskog Zero Project priznanja za inovativnu praksu u oblasti razvoja socijalnih usluga u zajednici.

U konačnici, ovakva praksa omogućava osobama s invaliditetom da uz kvalitetan, održiv i sistemski uređen servis podrške imaju priliku za samostalan život u okviru svojih lokalnih zajednica.

U proteklih sedam godina SUMERO je kroz saradnju sa lokalnim i entitetskim vlastima, međunarodnim partnerima, organizacijama za osobe s invaliditetom i njihovim porodicama razvio podršku za 90 osoba sa intelektualnim poteškoćama u ukupno 25 stambenih jedinica u deset općina. Ovakav model između ostalog podrazumijeva razvojno orijentiran pristup socijalnoj zaštiti i aktiviranje mladih i stručnih ljudskih resursa iz oblasti socijalnog rada, mentalnog zdravlja, obrazovanja i mnogih drugih.

Na ceremoniji uručenja priznanja, održanoj u centrali Ujedinjenih nacija u Beču, prisustvovalo je više od 600 učesnika iz cijelog svijeta.

"Ovakav model servisa podrške trenutno je aktivan u deset lokalnih zajednica, a primjenjiv je na sve dijelove Bosne i Hercegovine i na više korisničkih kategorija sistema socijalne zaštite. Osim što pruža humaniji odnos prema osobama u statusu potrebe, model je bolje rješenje i za samu državu koja ovakvom praksom ispunjava preuzete obaveze iz oblasti socijalne politike na svom putu ka EU", istakao je direktor organizacije SUMERO, Haris Haverić te dodao da je inovativna praksa iz BiH primjenjiva i na druge države Balkana i Istočne Evrope u kojima postoji sličan, institucionalni pristup korisnicima socijalne zaštite.

Razvojem sistema podrške u lokalnoj zajednici, osobama sa intelektualnim poteškoćama omogućen je samostalan život, poštivanje ljudskih prava, individualizirani pristup stručnog osoblja i puno učešće u odlučivanju i kreiranju vlastitog života. Osnaživanjem kroz razne edukacije kvalitet njihovog života se značajno popravlja. U Bosni i Hercegovini trenutno postoji šest institucija zatvorenog tipa u kojima boravi više od 3.000 osoba sa intelektualnim poteškoćama.

Uspostavu i razvoj ove inovativne prakse u BiH podržali su Fond Otvoreno društvo, USAID, Češka Razvojna Agencija, Institut za razvojni uticaj iz Washingtona, Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, Kanton Sarajevo, Zeničko dobojski i Srednjobosanski kanton te lokalne institucije i ustanove iz preko 20 općina.

Zero Project Award dodjeljuje se za inovativne prakse koje unaprjeđuju svakodnevne živote osoba sa invaliditetom. Podijeljene na četiri ključne oblasti, edukaciju, zapošljavanje, pristupačnost te samostalno življenje i političko samozastupanje, priznanja se dodjeljuju za četverogodišnji period u kojima su kreirani pozitivni primjeri projekata, programa, proizvoda, usluga, zakona, regulativa, subvencija i slično. Dobitnici Zero Project priznanja imali su priliku i prezentovati svoje prakse učesnicima vladinog i nevladinog sektora iz cijelog svijeta.