BiH
0

BiH dobila jamu s 561 metar dubine

FENA
Jama Nevidna voda na Dinari s 561 metar dubine postala je najdublji speleološki objekt u Bosni i Hercegovini, a to je rezultat speleološkog kampa koji su za protekli vikend organizirali speleolozi iz Hrvatske i Planinarsko društvo iz Livna.

Jama, čiji se ulaz nalazi na visini od 1 200 metara nad morem, sabirač je kišnice na dijelu Dinare koji pripada selu Odžak u općini Livno, pa je stoga vrlo zahtjevna za istraživanje, kazao je voditelj istraživanja Marin Glušević iz Splita.

Do 380 metara dubine sastoji se od nekoliko vertikalnih kanala u kojima su speleolozi izloženi manjim ili većim slapovima vode, a tek nakon njih se ulazi u krivudavi položeniji kanal kojim se može kretati iznad vode, kazao je Glušević.

Istraženi dio nije kraj Nevidne vode, jer je uočen njezin nastavak za čije daljnje istraživanje će trebati organizacija kampa s višednevnim boravkom u podzemlju.

Do sada se najdubljom jamom u BiH smatrala jama Jojkinovac na Grmeču s oko 460 metara dubine.

Zbog boravka u Nevidnoj vodi došlo je do odgađanja početka speleološkog kampa "Vjetrenica 2006.", koji je trebao početi danas u Zavali u Popovu polju.