BiH
0

BiH dobija status posmatrača u Organizaciji ministara odbrane zemalja jugoistočne Evrope

FENA
Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Nikola Radovanović učestvovat će na sastanku zemalja članica Organizacije ministara odbrane zemalja jugoistočne Evrope (Southeastern Europe Defence Ministerial - SEDM ), koji će od 26. do 28. septembra biti održan u glavnom gradu Albanije.

Bosni i Hercegovini će na ovom sastanku biti dodijeljen status posmatrača u ovoj organizaciji.

Na sastanku će se razgovarati o sigurnosnoj situaciji u jugoistočnoj Evropi, borbi protiv terorizma, afirmaciji mira i stabilnosti u regiji i integraciji u evroatlantske institucije.

U Tirani ministar Radovanović će imati više bilateralanih susreta s ministrima odbrana zemalja članica SEDM-a.

Proces SEDM pokrenut je 1996. godine a kao regionalna inicijativa na sastanku ministara odbrane u Tirani u martu 1996. Njegove punopravne članice čini 11 zemalja: Albanija, Bugarska, Grčka, Hrvatska, Italija, Makedonija, Rumunija, Sjedinjene Države, Slovenija, Turska i Ukrajina.

Glavni cilj organizacije je da posluži kao most za zemlje jugoistočne Evrope prema evroatlantskim integracijama, prije svega NATO-u, poboljšanje međusobne odbrambene i vojne saradnje, afirmacija stabilnosti u regiji te podrška programima Partnerstva za mir NATO-a.

Na ovom sastanku obilježit će se deseta godišnjica SEDM-a.