BiH
0

BiH dobija predsjednika i dva potpredsjednika

Nezavisne novine
Predsjednici SDA, SDS-a, SNSD-a, PDP-a i SDP-a jučer su se usaglasili da BiH dobije Predsjedništvo koje čine predsjednik i dva potpredsjednika, s rotacijom na čelu ove institucije svakih 18 mjeseci, potvrdio je sinoć jedan od učesnika razgovora.

Višesatne konsultacije juče su održane u rezidenciji američkog ambasadora u BiH Douglasa McElhaneyja. Osim njega razgovorima je prisustvovao i ambasador Velike Britanije u BiH Matthew Rycroft.

"Predsjednik Predsjedništva je istovremeno i predsjednik BiH, dok su njegovi potpredsjednici ujedno i potpredsjednici BiH. U Predstavničkom domu parlamenta BiH trebalo bi ostati entitetsko glasanje, dok će Dom naroda parlamenta BiH imati 21 delegata umjesto sadašnjih 15 i biće ukinut princip rotacije na čelu ovog gornjeg doma državnog parlamenta. Broj poslanika u Predstavničkom domu bit će povećan s 42 na 87", rekao je ovaj učesnik konsultacija.

Jučerašnjem susretu stranačkih čelnika nisu prisustvovali predstavnici hrvatskih stranaka, ali ni Stranke za BiH. Usaglašeni prijedlog ustavnih reformi trebalo bi da bude verifikovan na ovosedmičnom sastanku lidera osam najvećih stranaka.

Ovaj prijedlog, osim SDA, SDS-a, SNSD-a, PDP-a i SDP-a, trebalo bi da prihvate i čelnici HDZ-a, HNZ-a i Stranke za BiH.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić uoči jučerašnjeg sastanka nije želio potvrditi niti demantovati da će lideri nekoliko stranaka nastaviti razgovore o ustavnim promjenama.

"Ne mogu potvrditi niti demantovati tu informaciju, ali mogu reći da imamo stalne bilateralne kontakte kako bismo došli do konačnog rješenja", kazao je Tihić.

Čelnici osam najvećih bh. stranaka ranije su se dogovorili o proširenju Vijeća ministara BiH ministarstvima poljoprivrede, te nauke, tehnologije i zaštite okoliša. Dogovoreno je i da na čelu Vijeća ministara BiH bude predsjednik, odnosno premijer BiH, te da se u Ustav ugrade mehanizmi za zaštitu ljudskih prava. Pregovori su u januaru propali zbog nemogućnosti postizanja dogovora o Predsjedništvu, odnosno parlamentu BiH.