Jedan od uslova iz Mape puta
0

BiH dobija Agenciju za prevenciju korupcije

Piše: Amra Kovač
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je Prijedlog zakona o Agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije. S obzirom na to da je Predstavnički dom ranije usvojio predloženi zakon u nešto drugačijem tekstu bit će potrebno izvršiti usaglašavanje. Zakon bi trebao biti usaglašen do kraja godine, a BiH će usvajanjem ovog zakona ispuniti još jedan od preostalih uvjeta iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima.

"Agencija neće vršiti istražne radnje nego će prikupljati određene podatke koje će prosljeđivati nadležnim organima. Ona će biti centralno mjesto gdje će se slati svi izvještaji, i sve agencije će morati slati ovoj Agenciji podatke o provođenju strategije protiv korupcije“, kazao je u izjavi za Sarajevo-x.com Srđan Blagovčanin, izvršni direktor Transparency Internationala BiH, dodavši da je predviđeno da Agencija bude nezavisna i samostalna upravna organizacija, koja za svoj rad odgovara Parlamentarnoj skupštini BiH.

Prema mišljenju Blagovčanina, Agencija može doprinijeti prevenciji uticaja korupcije na razvoj demokratije i poštivanja osnovnih ljudskih prava i sloboda, kao i utjecaja na podrivanje ekonomskog i privrednog razvoja BiH, te svih ostalih oblika uticaja na društvene vrijednosti.

"U BiH najveći problem je politička korupcija gdje se kroz procese javnih nabavki i kroz funkcionisanje razvojnih banaka izvlači novac iz budžeta. Korupcija u politici ima za posljedicu da se korupcija javlja i u zdravstvu, obrazovnim ustanovama, policiji...“, kazao je Blagovčanin.

Komisija za izbor i praćenje rada Agencije sastojat će se od devet članova: po tri predstavnika iz Predstavničkog doma i Doma naroda PSBiH, dva predstavnika iz akademske zajednice i jedan predstavnik nevladinog sektora.