{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BiH do danas nije potpisala veliki broj međunarodnih dokumenata

F
24.10.2008. u 12:12
0
0
BiH do danas nije potpisala veliki broj međunarodnih dokumenata
0
BiH do danas nije potpisala veliki broj međunarodnih dokumenata
Poslanik DNZ-a BiH u državnom parlamentu Rifat Dolić zatražio je od Vijeća ministara BiH da mu odgovori na nekoliko pitanja izuzetno bitnih za BiH.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Kao prvo, pita se koje međunarodne konvencije, sporazume, protokole i memorandume BiH do danas nije potpisala i ratifikovala, iako za to postoji objektivno izražen interes države, njenih institucija i građana te koje su državne institucije nadležne i odgovorne da pokrenu inicijative i izvrše njihovo potpisivanje.

Dolić navodi da postoje informacije da država BiH do danas nije potpisala veliki broj međunarodnih konvencija, sporazuma, protokola i memoranduma, te da država, njene institucije i građani zbog toga svakodnevno trpe štete zbog nekonzumiranja prava i prednosti koje ovi dokumenti nose.

Kao navodni razlozi nepotpisivanja ovih međunarodnih dokumenata u najvećem dijelu navode se nerad, neaktivnost i neodgovornost činovnika i odgovornih osoba u institucijama BiH od ministarstava i Vijeća ministara do diplomatsko-konzularnih predstavnika i Predsjedništva BiH, navodi Dolić.

On traži od Vijeća ministara i odgovor na pitanje kakva je sudbina predratnih kadrovskih stanova u Sarajevu, Banjoj Luci i još nekim gradovima u BiH, koji su bili u vlasništvu države i služili za smještaj izabranih i imenovanih kadrova u institucijama BiH, a nakon rata su nestali pod okriljem privatizacije stanova.

-Nezvanično se spominje broj od više od 1.000 ovih stanova u Sarajevu, Banjoj Luci i još nekim gradovima koje su pred rat koristili izabrani i imenovani kadrovi u institucijama BiH, a koji su u ratu i poslije rata podijeljeni mimo zakona i bez bilo kakvih valjanih kriterija i prioriteta, smatra Dolić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: