Osman Topčagić
0

BiH do 2010. u statusu kandidata za članstvo u EU

FENA
Bosna i Hercegovina želi da do 2010. godine dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, a u tom periodu bi mogao da stupi na snagu i Sporazum o stabilizaciji i pridrživanju BiH, rekao je danas u Skupštini RS-a, gdje je održao prezentaciju SSP-a, Osman Topčagić, direktor Direkcije za evropske integracije BiH.

Podsjetivši da potpisivanje SSP-a otvara mogućnost daljeg napretka naše zemlje u procesu evropskih integracija i uopšte napretka prema članstvu u EU, Topčagić je kazao da iskustvo iz prethodnih proširenja pokazuje da je datum potpisivanja SSP-a jedna trećina pređenog puta prema članstvu u EU.

Slijedeća etapa za BiH je, naglasio je, dobijanje statusa kandidata za članstvo.

"U skladu sa strateškim ciljevima i programom Vijeća ministara BiH, naša ambiciozna želja, a ja vjerujem ostvariva, je da to postignemo 2010. godine“, rekao je direktor Direkcije za evropske integracije BiH.

Sa ovom pretpostavkom, naveo je da BiH u najskorije vrijeme, a najkasnije do septembra, treba da usvoji sve planove za impelementaciju SSP-a, formira privremene odbore i pododbore za taj posao.

Topčagić je ukazao da je potrebno da se postigne politički dogovor o pravom momentu za predaju zahtjeva za članstvo BiH u EU, a nakon njegovog prijema Vijeće EU će zadužiti Evrpsku komisiju da pripremi politički upitnik o spremnosti BiH za članstvo, koji može sadržavati i do 5.000 pitanja a rok u kojem treba dati odgovor je četiri mjeseca.

"Nakon toga Evropskoj komisiji treba oko godinu dana da pripremi svoje mišljenje. Ako ono bude pozitivno Vijeće EU dodjeluje BiH status kandidata“, rekao je Topčagić.

Podsjetio je i da kandidatski status omogućava upotrebu predpristupnih fondova, odnosno finansijske pomoći EU za infrastrukturu, ruralni razvoj, strukturalne prilagodbe i razvoj ljudskih resursa, što za BiH može biti i preko 100 miliona eura godišnje nepovratnih sredstava.

„Pod pretpostavkom da proces ratifikacije SSP-a u zemljama članicama teče normalno i da BiH pravovremeno ratificira SSP, on bi mogao stupiti na snagu negdje u isto vrijeme kada bi BiH mogla dobiti status zemlje kandidata i nakon toga bi ušli u proces pristupnih pregovora koji ne bi trebalo da traju duže od pet do šest godina“, rekao je Topčagić ističući da je to tranzicijski period predviđen SSP.

Govoreći o trenutnom stanju oko proširenja EU naglasio je, između ostalog, da tekuće šestomjesečno predsjedavanje EU ima Francuska, a zatim slijede Češka i Švedska, što može da ide u prilog svim državama zapadnog Balkana, pa i BiH.

"Sve ove države su principjelno naklonjene bržem ulasku država zapadnog Balkana u EU i to je od izuzetnog značaja s obzirom na činjenicu da te tri države kreiraju tzv. 18-mjesečni plan koji predstavlja osnovu za formiranje rada i prioriteta Vijeća EU“, rekao je Topčagić.

Naglasio je da BiH, kako bi iskoristila političku podršku ovih država, treba da uradi svoj dio posla u unutrašnjim reformama, a, također, i na ispunjavanju prioriteta iz evropskog partnerstva, u čemu se do sada kasnilo.