BiH
0

BiH danas dostavila Briselu svoj prijedlog sporazuma o viznim olakšicama

FENA
Bosna i Hercegovina je danas dostavila Evropskoj komisiji u Brisel svoj Prijedlog sporazuma o viznim olakšicama za građane BiH, potvrdio je FENI šef progavaračkog tima BiH i sekretar Ministarstva sigurnosti BiH Bakir Dautbašić.

On je kazao kako će naredna tehnička runda pregovora između BiH i Evropske komisije o viznim olakšicama biti održana 29. i 30. januara u Briselu. Očekuje se da u februaru bude okončan tehnički dio ovih pregovora, kada će biti i parafiran sporazum.

Nakon toga će sporazum o viznim olakšicama biti potpisan i proslijeđen u parlamente 25 zemalja članica Evropske unije na ratifikaciju.

-Ukoliko bi sporazum bio potpisan u martu, može se očekivati da do kraja 2007. godine njegova implementacija krene punim intenzitetom, ustvrdio je Dautbašić.

Prve efekte nakon potpisivanja osjetit će diplomate, studenti, đaci, naučni radnici, istraživači, državni službenici, poslovni ljudi i radnici u transportu, novinari, vjerski službenici, članovi porodica čiji članovi imaju legalan boravak u EU i osobe kojima je potrebno liječenje u državama EU.

Kako je ranije najavljeno, BiH bi trebalo da dobije olakšice u još jeftinijim vizama za pojedine kategorije građana, dok će određene kategorije imati besplatne vize. Naša zemlja očekuje da vize budu davane na duži period i za više ulazaka u države članice EU, a da za nosice diplomatskih pasoša vize budu potpuno ukinute.

Uporedo s pregovorima o viznim olakšicama, BiH i Evropska komisija razgovaraju o sporazumu o readmisiji, odnosno međusobnom izručivanju osoba koje nezakonito borave u zemljama članicama EU, odnosno BiH.

Ovaj sporazum bi također trebalo da bude potpisan u martu.