{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BiH danas dobila novog visokog predstavnika, Schilling preuzeo dužnost

F
31.1.2006. u 14:21
0
0
BiH danas dobila novog visokog predstavnika, Schilling preuzeo dužnost
0
BiH danas dobila novog visokog predstavnika, Schilling preuzeo dužnost
Dosadašnji visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown predao je danas ovu dužnost Christianu Schwarzu-Schillingu, čime je BiH dobila novog i vjerovatno posljednjeg visokog predstavika.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Predajući ovu dužnost svom nasljedniku, Ashdown je izrazio zadovoljstvo što je međunarodna zajednica odabrala Schillinga za novog visokog predstavnika.

Kazao je kako Schilling poznaje i voli našu zemlju, te da je djelovao kao jedan od vodećih međunarodnih zvaničnika u zaštiti BiH.

-Ne mogu se sjetiti nikoga boljeg ko bi mogao preuzeti ovu funkciju. Uvjeren sam da će pod njegovim kormilom, aktivnosti na koordinaciji međunarodne zajednice i rad OHR-a biti u dobrim rukama, izjavio je Ashdown na ceremoniji primopredaje.

Novi visoki predstavnik Christian Schwarz-Schilling ocijenio je kako je njegov prethodnik u BiH dobro obavio zadatak koji mu je povjerila međunarodna zajednica. Doveo je BiH u novu fazu, do pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju s EU.

-Sada imam priliku da nastavim raditi posao koji je započeo Ashdown i dat ću sve od sebe da uradim najbolje što mogu kako bih nastavio istim putem - da vodimo BiH ka Evropi i u Evropu, izjavio je Schilling.

Paddy Ashdown obavljao je dužnost visokog predstavnika za BiH gotovo četiri godine. Prije nego što je predao dužnost svom nasljedniku, jučer je ocijenio kako je BiH u posljednje četiri godine ostvarila značajne pomake u mnogim oblastima, akcentirajući činjenicu o početku pregovora BiH s EU.

Istaknuo je kako je ostalo još dosta posla, a kao prioritete i izazove bh. vlasti u narednom periodu izdvojio je ustavne reforme i restrukturisanje policijskih snaga.

Najvećim neuspjehom ocijenio je činjenicu da Radovan Karadžić i Ratko Mladić još nisu u Hagu i da posao neće biti završen dok se oni ne privedu pred lice pravde.

Novi visoki predstavnik za BiH, koji je prije dolaska na ovu funkciju obavljao posao medijatora za FBiH i RS, najavio je jučer u razgovoru za strane medije u BiH svoje smjernice rada.

Njegovi glavni ciljevi su uspješno okončanje pregovora između BiH i EU o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, članstvo BiH u Partnerstvu za mir, uspješno provođenje izbora u organizaciji domaćih vlasti, okončanje pitanja privođenja Radovana Karadžića i Ratka Mladića, te promjena mentaliteta građana BiH.

On je najavio kako neće koristiti bonske ovlasti u mjeri koju je koristio njegov prethodnik, odnosno da će ih koristiti samo kada to bude zaista morao.

Schilling bi trebalo da bude i posljednji visoki predstavnik za BiH, a njegovi prethodnici bili su Carl Bildt, Carlos Westendorp, Wolfgang Petritsch, te Paddy Ashdown.

Uloga visokog predstavnika je uspostavljena Daytonskim sporazumom s ciljem nadgledanja implementacije civilnog dijela mirovnog sporazuma.

Misija visokog predstavnika, koji je i specijalni predstavnik EU, podrazumijeva saradnju s građanima BiH i s međunarodnom zajednicom da bi se osiguralo da naša zemlja bude mirna i funkcionalna država na putu ka evropskim integracijama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: