BiH
0

BiH danas dobila novog visokog predstavnika, Schilling preuzeo dužnost

FENA
Dosadašnji visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown predao je danas ovu dužnost Christianu Schwarzu-Schillingu, čime je BiH dobila novog i vjerovatno posljednjeg visokog predstavika.

Predajući ovu dužnost svom nasljedniku, Ashdown je izrazio zadovoljstvo što je međunarodna zajednica odabrala Schillinga za novog visokog predstavnika.

Kazao je kako Schilling poznaje i voli našu zemlju, te da je djelovao kao jedan od vodećih međunarodnih zvaničnika u zaštiti BiH.

-Ne mogu se sjetiti nikoga boljeg ko bi mogao preuzeti ovu funkciju. Uvjeren sam da će pod njegovim kormilom, aktivnosti na koordinaciji međunarodne zajednice i rad OHR-a biti u dobrim rukama, izjavio je Ashdown na ceremoniji primopredaje.

Novi visoki predstavnik Christian Schwarz-Schilling ocijenio je kako je njegov prethodnik u BiH dobro obavio zadatak koji mu je povjerila međunarodna zajednica. Doveo je BiH u novu fazu, do pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju s EU.

-Sada imam priliku da nastavim raditi posao koji je započeo Ashdown i dat ću sve od sebe da uradim najbolje što mogu kako bih nastavio istim putem - da vodimo BiH ka Evropi i u Evropu, izjavio je Schilling.

Paddy Ashdown obavljao je dužnost visokog predstavnika za BiH gotovo četiri godine. Prije nego što je predao dužnost svom nasljedniku, jučer je ocijenio kako je BiH u posljednje četiri godine ostvarila značajne pomake u mnogim oblastima, akcentirajući činjenicu o početku pregovora BiH s EU.

Istaknuo je kako je ostalo još dosta posla, a kao prioritete i izazove bh. vlasti u narednom periodu izdvojio je ustavne reforme i restrukturisanje policijskih snaga.

Najvećim neuspjehom ocijenio je činjenicu da Radovan Karadžić i Ratko Mladić još nisu u Hagu i da posao neće biti završen dok se oni ne privedu pred lice pravde.

Novi visoki predstavnik za BiH, koji je prije dolaska na ovu funkciju obavljao posao medijatora za FBiH i RS, najavio je jučer u razgovoru za strane medije u BiH svoje smjernice rada.

Njegovi glavni ciljevi su uspješno okončanje pregovora između BiH i EU o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, članstvo BiH u Partnerstvu za mir, uspješno provođenje izbora u organizaciji domaćih vlasti, okončanje pitanja privođenja Radovana Karadžića i Ratka Mladića, te promjena mentaliteta građana BiH.

On je najavio kako neće koristiti bonske ovlasti u mjeri koju je koristio njegov prethodnik, odnosno da će ih koristiti samo kada to bude zaista morao.

Schilling bi trebalo da bude i posljednji visoki predstavnik za BiH, a njegovi prethodnici bili su Carl Bildt, Carlos Westendorp, Wolfgang Petritsch, te Paddy Ashdown.

Uloga visokog predstavnika je uspostavljena Daytonskim sporazumom s ciljem nadgledanja implementacije civilnog dijela mirovnog sporazuma.

Misija visokog predstavnika, koji je i specijalni predstavnik EU, podrazumijeva saradnju s građanima BiH i s međunarodnom zajednicom da bi se osiguralo da naša zemlja bude mirna i funkcionalna država na putu ka evropskim integracijama.