{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BiH će u utorak parafirati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU!

F
3.12.2007. u 19:12
0
0
BiH će u utorak parafirati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU!
0
BiH će u utorak parafirati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU!
Foto: Reuters
Bosna i Hercegovina parafirat će u utorak s Evropskom unijom Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Ceremenija parafiranja zakazana je za 11.30 sati u Vijeću ministara BiH u Sarajevu.
Ovu optimističnu vijest za Bosnu i Hercegovinu saopćio je sinoć u Sarajevu komesar EU za proširenje Olli Rehn nakon susreta s liderima bh. političkih stranaka održanog u rezidenciji Evropske komisije. Izjavi je prethodio i njegov današnji susret s članovima Predsjedništva BiH te Vijeća ministara.

"Budućnost ove zemlje je svijetla i vodi ka EU, što svakako podrazumijeva čitav niz socijalnih, društvenih, odnosno ekonomskih reformi koje će biti provedene u korist njenih građana", izjavio je Rehn.

Potpisivanje, pak, Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, odnosno brzina daljnjeg puta BiH prema Evropskoj uniji zavisit će od implementiranja reformi iz tzv. evropskog dnevnog reda u kojem je i reforma policije, kazao je Rehn. Što se tiče EU, ona je spremna na potpisivanje čim uvjwti u BiH budu ispunjeni, dodao je.

Lider Stranke za BiH Haris Silajdžić nada se da će potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju uslijediti prije polovice iduće godine. On je to kazao novinarima nakon večerašnjeg susreta predstavnika vladajućih političkih stranaka s Rehnom. Kao i domaćin susreta, dodao je da će evropski put BiH zavisiti od njenog daljnjeg ispunjavanja uvjeta, u šta lično vjeruje.

Olli Rehn, pak, naglašava da su ga političke vođe u BiH uspjele ubijediti da su spremne nastaviti posao započet dogovorima u Mostaru, a kasnije nastavljen u Sarajevu, odnosno da će u BiH doći do provedbe reforme policijskih snaga.

Uz čestitke predstavnicima vlasti i građanima BiH uoči sutrašnjeg događaja, izrazio je nadu da će vlasti nastaviti s evropskim dnevnim redom, odnosno s reformskim putem u korist svih građana BiH.

"Bitno je da bh. političari sve vrijeme u tome sarađuju s visokim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom te šefom međunarodne policijske misije u BiH generalom Vincenzom Coppolom, na šta su se svi predstavnici političkih stranaka obavezali. To je jako bitno zbog toga što će oni (Lajčak i Coppola) u dogovore unijeti evropsku ekspertizu i na taj način osigurati da se reforma privede kraju", riječi su Ollia Rehna.

On je ujedno izrazio zahvalnost Lajčaku i Coppoli za sve napore koje su, kako je rekao, učinili prije sutrašnjeg velikog dana za Bosnu i Hercegovinu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: