Željko Komšić
0

'BiH će tužiti Hrvatsku zbog mosta za Pelješac'

Sarajevo-x.com
Član Predsjedništva BiH Željko Komšić ponovio je da će, ukoliko Hrvatska nastavi sa gradnjom mosta kopno-Pelješac, Bosna i Hercegovina biti primorana da podnese tužbu protiv ove države Međunarodom sudu za pravo mora u Hamburgu.

Komšić je za naš portal potvrdio izjavu koju je nedavno dao hrvatskim medijima da se Hrvatska mora konsultovati sa tijelima u BiH nadležnim za vanjsku politiku, a u prvom redu sa Predsjedništvom BiH.

On je također izrazio sumnju u ozbiljnost gradnje mosta, kazavši kako mu ovaj projekat više liči na 'održavanje vatre', jer je hrvatski premijer Ivo Sanader obećao biračima izgradnju mosta za Pelješac.

"Moj službeni stav je da Bosna i Hercegovina ne osporava Hrvatskoj povezivanje dijelova njihovog kopna, ali to neće moći raditi na štetu interesa BiH i bez saglasnosti BiH. U protivnom, nama neće ostati puno izbora nego da tužimo Hrvatsku Međunarodnom sudu za pravo mora u Hamburgu“, izjavio je Komšić hrvatskim medijima.

Posjetio je da je Sanader svjestan da je Hrvatska povrijedila Konvenciju Ujedinjenih naroda o pravu mora, te da je 'daleko bolje da to pitanje riješimo međusobnim dogovorom, a ne tužbama'.