Ministar Zirojević
0

"BiH će snositi međunarodne sankcije"

SRNA
Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mladen Zirojević izrazio žaljenje zbog činjenice da je parlament BiH, i pored upozorenja iz ovog ministarstva, usvojio Zakon o zaštiti domaće proizvodnje unutar CEFTA Sporazuma i upozorio da će BiH snositi određene međunarodne sankcije, jer je njegovim usvajanjem prekršen ovaj sporazum.

"Ovaj zakon predstavlja dvojako kršenje sporazuma - sa pravnog aspekta prema kojem se krše međunarodno preuzete obaveze i sa suštinskog aspekta sadržaja zakona", rekao je Zirojević.

Zirojević je dodao da parlamentarci nisu prihvatili ni činjenice da ovaj zakon predviđa  uvođenje pune carine za više od 900 proizvoda od kojih za 451 proizvod nije zabilježen uvoz u BiH iz bilo koje zemlje svijeta, a za 607 proizvoda u BiH nije zabilježen uvoz iz bilo koje zemlje poptisnice CEFTA Sporazuma.

"Od preostalog broja za njih 95 uvoz u BiH iz zemalja EU čini više od 50 odsto na tržištu BiH", naveo je Zirojević.

Ministar Zirojević upozorava da je 65 odsto ukupnog izvoza mlijeka BiH usmjereno prema Hrvatskoj, te da će ovaj zakon sigurno imati posljedice na taj izvoz.

"Vrlo je loša strategija koja se popularizuje u javnosti, a kojom se jedino i isključivo mjere uvođenja carina smatraju načinom zaštite domaće prizvodnje. Protekcionizam  može biti samo privremeno riješenje i ako nije praćen odgovarajućim sistemskim riješenjima posljedice se vraćaju kao bumerang ali u znatno većem obimu", napominje Zirojević. 

On je ponovio i svoje neslaganje sa čiinjenicom da je predlagač ovog zakona vrlo vjerovatno smišljeno stavio naziv "zakon za zaštitu domaće proizvodnje", jer to sugeriše da su svi oni koji se protive njegovom usvajanju automatski i protiv zaštite domaće proizvodnje što ni u kom slučaju ne odgovara istini, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.