Odluka Predsjedništva
96

BiH će pristupiti zajedničkom sporazumu kako bi dobila medicinsku opremu iz EU

Dž. L.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je zbog stanja prirodne ili druge nesreće izazvane pandemijom koronavirusa, koja prijeti opstanku nacije, dalo pristanak da se Sporazum o zajedničkoj javnoj nabavci medicinskih protivmjera primjenjuje privremeno do okončanja postupka ratifikacije.
Predsjedništvo BiH je to učinilo u skladu sa članom 9. Zakona o postupku zaključivanja i izvršavanja međunarodnih ugovora.

Ovom odlukom se propisuju pristupanje i pristanak Bosne i Hercegovine na Sporazum o zajedničkoj javnoj nabavci medicinskih protivmjera, s tim da se međunarodni ugovor privremeno primjenjuje do okončanja postupka ratifikacije te davanja ovlaštenja ministru vanjskih poslova BiH da potpiše sporazum.

Podsjećamo, svi ambasadori država članica Evropske unije, akreditovanih u BiH, kao i komandant EUFOR-a i šef Delegacije EU u BiH/specijalni predstavnik Evropske unije u BiH Johann Sattler, nedavno su napravili zajednički osvrt u vezi s aktuelnom situacijom u BiH i Evropi prouzrokovanom pandemijom koronavirusa.

Kako su kazali, BiH može očekivati medicinsku opremu iz EU, ali mora pristupiti zajedničkom sporazumu. Naša zemlja je zajedno sa susjedima sa Zapadnog Balkana pozvana da pristupi Zajedničkom sporazumu za nabavku hitne medicinske opreme.