BiH
0

BiH će koristiti sva pozitivna iskustva RH u procesu pregovaranja o SSP-u

FENA
Hrvatska državna tajnica za evropske integracije Marija Pejčinović-Burić, koja predvodi delegaciju, ustvrdila je kako je ovaj sastanak još jedna potvrda uspješne saradnje dviju država u procesu evropskih integracija.

Članovi delegacije Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija Republike Hrvatske održali su danas u Sarajevu sastanak s članovima pregovaračkog tima i pregovaračkih grupa BiH na kojem su govorili o svojim iskustvima u procesu pregovaranja o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju s EU i njegovoj provedbi.

Ova skup je organiziran u okviru Protokola o saradnji u procesu evropskih integracija između Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija RH i Direkcije za evropske integracije BiH, koji je potpisan krajem 2003.

Kako je naveo direktor Direkcije za evropske integracije BiH Osman Topčagić, Hrvatska je ispregovarala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju u rekordno kratkom roku, dobro se organizirala za ovaj proces i već sada je duboko u njegovoj primjeni.

Sagledavanje svih faza pregovaranja i organizacije za pregovaranje omogućava BiH da koristi sva pozitiva iskustva susjedne zemlje, ali i da izbjegne pojedine greške u ovom procesu.

-Za slijedeću rundu tehničkih pregovora zakazanih u maju intenzivno se pripremamo, te će se ova iskustva direktno koristiti u tim pripremama, kazao je Topčagić.

Iako svaka zemlja o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju pregovara individualno, Pejčinović-Burić ističe kako je jedna od osnovnih preporuka da treba utvrditi realan rok kada država može početi pregovarati o punopravnom članstvu.

U viziji tog procesa treba određivati prijelazna razdoblja i druge elemente kada se pregovara o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, dodala je.

Također, treba u uzeti u obzir i činjenicu da je deset novih zemalja ušlo u EU 2004. godine i da su države članice i Evropska komisija naučile neke lekcije.

BiH se u pogledu pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju i Hrvatskoj u pogledu pristupnih pregovora postavljaju nešto oštriji uvjeti, navodi Pejčinović-Burić.