BiH
0

BiH će biti uzdržana na glasanju o rezoluciji o Siriji

SRNA
Ana Trišić-Babić
Ana Trišić-Babić
BiH biće uzdržana na glasanju u Generalnoj skupštini UN o rezoluciji o Siriji koju je predložila Saudijska Arabija, izjavila je danas Srni zamjenik ministra inostranih poslova BiH Ana Trišić Babić.

Ona je potvrdila da je uobičajeno da ambasadori zapadnih zemalja lobiraju za glas BiH u Generalnoj skupštini UN, kao što su nedavno učinili ambasadori SAD, Velike Britanije, Njemačke i Francuske u vezi rezolucije o Siriji.

"To jeste uobičajeno jer su ti ambasadori predstavili BiH politiku svojih zemalja i oni su dobili takav zadatak, isto je učinio i ambasador Rusije u BiH koji je predstavio stav i gledište svoje zemlje po pitanju Sirije“, rekla je Trišić Babić.

Ona je dodala da u BiH nema stava kada treba da se odluči o težim pitanjima, jer se "unutar BiH ne razgovara". Prema njenim riječima, BiH, nažalost, nije ni za, ni protiv, iako ima jako mnogo ljudi koji bi mogli dati kvalitetan doprinos da se donese stav naše zemlje.

"Pitanje Sirije pokazuje da BiH uvijek čeka da joj neko drugi prenese neki njen stav i da se predstavi da BiH podržava ili ne podržava zemlje Zapada ili neke druge države. To jednostavno nije slučaj jer ne razgovaramo ni o čemu, pa ni o spoljnoj politici", dodala je ona. Generalna skupština UN trebala bi danas da glasa o rezoluciji arapskih država kojom se osuđuje nasilje u Siriji i poziva režim Bašara al Asadada da odstupi s vlasti.

Ambasade Velike Britanije, SAD, Francuske i NJemačke u BiH izrazile su juče nadu da će se BiH u Generalnoj skupštini UN pridružiti SAD i svim članicama EU tokom glasanja za nacrt rezolucije o Siriji. Predstavnici političkih partija iz Republike Srpske ocijenili su to pritiskom na BiH i pokušajem nametanja mišljenja, jer Predsjedništvo BiH nije zauzelo zvaničan stav o sirijskoj krizi.

Stav Rusije, koja neće podržati rezoluciju, jeste da je predložena rezolucija dokument koji ima jednostrani i neizbalansiran karakter jer je sva odgovornost za dešavanja u državi u potpunosti prenesena samo na sirijske vlasti.