Haris Silajdžić
0

"BiH će biti izabrana u Vijeće sigurnosti UN-a"

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Tokom poslijednjeg dana posjete New York-u, član Predsjedništva BiH, dr. Haris Silajdžić održao je intervju za arapski program globalne TV mreže Al-Arabiya koji se direktno prenosi u gotovo svim zemljama bliskog istoka.

Na pitanje da li je Bosna i Hercegovina sigurna da će biti izabrana u Vijeće sigurnosti UN-a tokom glasanja narednog mjeseca, dr. Silajdžić je odgovorio potvrdno, potcrtavši da je naša diplomatija uradila odličan posao na tom polju, te već osigurala podršku preko sto zemalja.

Tokom intervjua, novinari su se posebno interesovali čime će se Bosna i Hercegovina rukovoditi tokom glasanja na sjednicama Vijeća sigurnosti. Dr. Silajdžić je podsjetio da je Bosna i Hercegovina, braneći se od agresije, branila ne samo živote svojih građana i svoj suverenitet i teritorijalni integritet, već da smo istovremeno branili jedan način života i jedan model pluralizma i multietničnosti, jednakosti i ravnopravnosti. Potcrtao je da ako smo se mogli boriti za te principe da za njih možemo i glasati. Također je dodao da taj princip koji je u Bosni i Hercegovini na djelu već stotinama godina danas postaje opšti princip kroz proces globalizacije.

Glasanje o kandidaturi Bosne i Hercegovine planirano je za polovinu oktobra, a s obzirom da Generalna skupština nastavlja svoj rad MVP BiH i naša Misija pri UN-u nastavljaju aktivnosti usmjerene ka osiguranju još šire podrške našoj kandidaturi.