Olli Rehn
0

BiH bi tokom 2010. mogla na 'bijelu' Schengen listu

Piše: A. Panjeta
Rehn i Kourkoulas sa biometrijskim pasošima (Foto: A. Panjeta)
Rehn i Kourkoulas sa biometrijskim pasošima (Foto: A. Panjeta)
Primajući primjerak biometrijskog pasoša BiH od premijera BiH Nikole Špirić, komesar za proširenje EU Olli Rehn kazao je kako je ohrabren činjenicom da je BiH ispunila jedan od bitnih preduvjeta za stavljanje na 'bijelu' Schengen listu, ali da je ostalo još mnogo posla da se uradi. Istakao je da BiH nije ispunila sve uslove za liberalizaciju viznog režima.
  • To što je BiH počela sa izdavanjem biometrijskih pasoša pozitivno je, ali sad se svi zajedno moramo potruditi da se ovakvi pasoši ne nađu u pogrešnim rukama. Mi ćemo izvršiti sve potrebne provjere, i ukoliko BiH ispuni i ostale uvjete potrebne za liberalizaciju viznog režima, u toku naredne godine postoji realna mogućnost da se nađe na 'bijeloj' Schengen listi. Doneseni su i mnogi bitni zakoni, ali nije dovoljno samo ih donijeti, već ih je potrebno i adekvatno sprovoditi - kazao je Rehn nakon što je njemu i šefu Delegacije Evropske komisije u BiH Dmitrisu Kourkoulasu Špirić uručio primjerke biometrijskog pasoša koji je danas promoviran u Banja Luci.

Kad su sutrašnji razgovori u bazi u Butmiru u pitanju, Rehn je kazao kako se nada da će oni biti uspješni te kako će nakon njih BiH biti bliža poziciji u kojoj može biti zemlja kandidat za ulazak u EU. Potcrtao je da bez jačanja institucija BiH, određenih ustavnih reformi te transformacije Ureda visokog predstavnika (OHR) u Ured specijalnog predstavnika EU BiH ne može biti ozbiljan kandidat za članstvo u EU.

  • Pitanje biometrijskih pasoša riješeno je u nekoliko mjeseci, i to je dokaz da se uz postojanje političke volje u ovoj zemlji mogu riješiti i druga bitna pitanja. Očekujemo da će i pregovori u Butmiru biti u istom duhu - kazao je Rehn, ne želeći ulaziti u detalje sutrašnjih pregovora kao ni u sadržaj eventualnog sporazuma koji bi se mogao naći pred predstavnicima bh. političkih partija koji će u pregovorima učestvovati.