BiH bi mogla još više kaskati za zemljama regiona

S
SRNA
28.11.2011. u 18:43
0
16
BiH bi mogla još više kaskati za zemljama regiona
0
BiH bi mogla još više kaskati za zemljama regiona Tanja Fajon
Član Evropskog parlamenta iz Slovenije Tanja Fajon izrazila je zabrinutost da bi BiH početkom narednog mjeseca, kada evropski lideri budu razgovarali o budućnosti proširenja EU, mogla još više "kaskati za balkanskim društvom" zahvaljujući, prije svega, zastoju u reformama.
Fajonova očekuje da će na evropski samit 9. decembra doći neke pozitivne informacije iz regiona, ocjenjujući da je BiH postigla vrlo mali napredak u procesu reformi prema integracijama u EU, što koče i neuspjesi u pregovorima o sastavu Savjeta ministara BiH.

"Bitno je da sve institucije u zemlji na svim nivoima funkcionišu, da se Ustav harmonizuje s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima. Dakle, postoji puno načina kako da zemlja krene naprijed, ali to zavisi od sporazuma između svih političkih aktera u BiH", rekla je Fajonova za Radio Slobodna Evropa.

Fajonova kaže da bi željela da političari ne stavljaju svoje i političke interese ispred interesa građana, jer je bitno šta žele građani, a zbog toga su i birali ovu vlast.

"Mislim da vlast ima tu odgovornost da pokrene zemlju naprijed", rekla je Fajonova.


Komentari (16)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: