BiH
0

BiH bi mogla izgubiti doniranu opremu za detekciju radioaktivnog zračenja

NINA
Ukoliko BiH uskoro ne poduzme ozbiljne aktivnosti, mogla bi izgubiti prije tri godine doniranu opremu za detekciju radioaktivnog zračenja na graničnim prelazima, stoji u informaciji o realizaciji te donacije koju je na prijedlog ministra civilnih poslova BiH dr. Safeta Halilovića prihvatilo Vijeće ministara BiH na posljednjoj sjednici.

Vijeće ministara zaključuje da je za realizaciju te donacije i instaliranje opreme odgovorna Uprava za indirektno oporezivanje koja je, kako su kazali, dužna odmah imenovati stručni tim te načiniti premjer i predračun radova, te način osiguranja potrebnih sredstava kako bi bile ispunjene obaveze BiH iz programa regionalne tehničke saradnje koji najvećim dijelom finansira Evropska unija, a stručnu pomoć pruža Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), navedeno je u informaciji.

Oprema donirana BiH sastoji se od tri kompleta uređaja za detekciju zračenja, koja je odlukom CAFAO-a i Uprave carina Federacije BiH 2002., namijenjena graničnom prijelazu Izačić.

''Ova oprema je o na ovom graničnom prijelazu, a obaveza naše države bila je pripremiti projektnu dokumentaciju, obaviti pripremne građevinske radove i kandidirati osobe koje bi bile educirane za rukovanje tom opremom'', navodi se dalje u informaciji te dodaje kako je oprema donirana radi sprječavanja, odvraćanja i prevencije ilegalnog prevoza radioaktivnog materijala.

Delegacija IAEA-e je, s obzirom na to da BiH nije ispunila te obaveze, prilikom nedavne posjete BiH konstatirala nezainteresiranost i nemotiviranost domaćih tijela za uspješnu realizaciju programa, te zaprijetila preusmjeravanjem opreme drugom korisniku.

Međutim, nakon sastanka s predstavnicima Ministarstva civilnih poslova i Ministarstva vanjskih poslova, na kojem je objašnjeno da je izvršena reorganizacija entitetskih carina i formirana državna Uprava za indirektno oporezivanje, delegacija IAEA-e je prihvatila nastavak saradnje, ističe se u informaciji.

Bez obzira na to što je dosta vremena "potrošeno" na reorganizaciju carinskih uprava, u informaciji je konstatirano da Uprava za indirektno oporezivanje tom problemu nije posvetila dovoljno pažnje, stoji u saopštenju iz Ureda ministra civilnih poslova BiH.