Lajčak o bh. putu ka EU
0

"BiH bi mogla ispasti iz grupe država regiona"

FENA
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH Miroslav Lajčak upozorio je danas u Banjoj Luci na stav Evropske unije po kojem politički lideri u BiH nisu dovoljno odgovorno i ozbiljno preuzeli svoje obaveze na evropskom putu BiH i ne ispunjavaju te obaveze na način koji se očekuje.

To mora da se promijeni, naglasio je Lajčak, i dodao da u suprotnom postoji realna opasnost da će BiH "ispasti" iz grupe država regiona na evropskom putu, a najveću cijenu bi plaćali njeni građani.

  • Ne bih želio da vidim situaciju da građani susjednih zemalja mogu da putuju u Evropu bez viza, ali bh. građani još moraju da idu kroz procedure koje nisu jednostavno dostojanstvene, naglasio je visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH Miroslav Lajčak, koji prije vremena i preuzimanja druge dužnosti napušta tu funkciju.

Lajčak nije mogao da govori o tome kada će biti imenovan njegov nasljednik te da li će to biti prije naredne sjednice PIC-a, ističući da taj proces ima svoju dinamiku i još niko ne može da definira kada će se završiti.

Ponovio je i da je proces nominacije novog visokog predstavnika odvojen od procesa tranzicije Ureda visokog predstavnika u BiH.

  • Taj proces ima svoju logiku i tu očekujemo stav Vijeća za implementaciju mira na sastanku Upravnog odbora krajem marta. Jasno je da pozitivne preporuke za tranziciju predstavljaju puno ispunjenje pet plus dva postavljena uvjeta, rekao je Lajčak.

Preostalo je da se ispuniti uvjet o Distriktu Brčko te raspodjele državne imovine, a kako kaže, postoji napredak, ali još to nije završeno.

  • Politički lideri tačno znaju šta treba da se uradi, kazao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH

Odgovarajući na pitanje da li će prije odlaska iz BiH učiniti nešto na rehabilitaciji smjenjivanih funkcionera od bivših visokih predstavnika u BiH, Lajčak je kazao da je još prerano da odgovori na to pitanje, jer još nisu ispunjeni uvjeti.

  • Razgovarano je o tome šta treba da se uradi kada bude jednom donijeta odluka o tranziciji OHR-a i njegovom zatvaranju te koje su sve obaveze koje moj nasljednik treba da uradi. Svjestan sam tog pitanja, ali ne mogu da dam nikakav konkretan odgovor, precizirao je Lajčak.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH danas je u Banjoj Luci upoznao predsjednika RS-a Rajka Kuzmanovića da je međunarodna zajednica odlučila da traži jedno permanentno rješenje novog visokog predstavnika s punopravnim mandatom i od Vijeća sigurnosti i od Evropskog vijeća, a da do njegove nominacije on ostaje visoki predstavnik sa svim ovlastima, bez obzira na to da li je fizički prisutan u BiH.

On je prenio Kuzmanoviću i stav i šta BiH treba da uradi na svom evropskom putu.