{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BiH bez predstavnika u CPT-u

F
16.5.2009. u 12:19
0
0
BiH bez predstavnika u CPT-u
0
BiH bez predstavnika u CPT-u
Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH i dalje će, u skladu sa svojim nadležnostima, aktivno sarađivati s Evropskim komitetom za zaštitu od torture i neljudskog i degradirajućeg tretmana ili kažnjavanja (CPT) i koordinirati aktivnosti u BiH koje su u funkciji zaštite ljudskih prava osoba lišenih slobode, kazao je ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Halilović u petak tokom susreta u Sarajevu s delegacijom CPT-a, saopćeno je u subotu iz njegovog kabineta.
Delegaciju CPT-a predvodila je potpredsjednica Renate Kicker, koja je kazala kako je CPT spreman pomoći BiH u uspostavljanju efikasnijeg sistema koji bi povoljnijim učinio položaj osoba lišenih slobode.

- Ovo je naša četvrta posjeta BiH od 2003. godine kada smo prvi put bili u vašoj zemlji i naša želja je da ovako učestalim posjetama potaknemo domaće vlasti na aktivnije i iscrpnije očitovanje o našim nalazima i izvještajima, rekla je Kicker.

Po njenim riječima, saradnja CPT i bh. institucija mogla bi biti unaprijeđena kada bi BiH imala svog predstavnika u ovom komitetu.

- Od 2003. godine u CPT-u stoji upražnjeno mjesto za predstavnika BiH, kazala je ona.

Delegacija CPT-a, u kojoj su osim Kicker bili Hugh Chetwynd, Clive Meux i Olivera Vulić, završila je petodnevnu posjetu BiH tokom koje su posjetili neke zatvore, pritvorske jedinice, psihijatrijske klinike i policijske stanice na području Federacije BiH i Republike Srpske. Izvještaj o ovoj posjeti očekuje se u julu ove godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: