Svinjska gripa
0

BiH bez konkretnih mjera protiv širenja virusa

Sarajevo-x.com
Nakon što su u Meksiku od posljedica novog virusa svinjske gripe umrle 103 osobe, a bolest se počela širiti brzinom svjetlosti, u susjednim zemljama Hrvatskoj i Srbiji nadležne vlasti su postrožile mjere kontrole putnika na aerodromima.

I dok se u zemljama u okolini uvode mjere pripravnosti najvećeg stepena, vlasti u Bosni i Hercegovini još nisu poduzele nikakve konkretne mjere niti su se zvanično obratili javnosti povom širenja smrtnosnog virusa.

Kako su nam potvrdili na Međunarodnom aerodomu Sarajevo, oštrije kontrole se u ovakvim slučajevima provode na preporuku nadležne federalne sanitarne inspekcije, koja do sad još nije dala nikakva uputstva o novim mjerama opreznosti i kontroli putnika.

U Hrvatskoj se oglasio ministar zdravstva Darko Milinović koji je građanima poručio da nema mjesta panici, dok su nadležni u federalnom ministarstvu zdravstva naše zemlje kazali da će 'zauzeti određeni stav' .

Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je na moguću pandemiju, te preporučila svim zemljama svijeta da intenziviraju nadzor nad svim neuobičajenim slučajevima bolesti koji podsjeća na gripu ili težu upalu pluća.