{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BiH 6. na svijetu u obuci uposlenika, ispred svih na Balkanu

A
12.8.2012. u 14:00
22
32
BiH 6. na svijetu u obuci uposlenika, ispred svih na Balkanu
22
BiH 6. na svijetu u obuci uposlenika, ispred svih na Balkanu
U današnjem globaliziranom svijetu mnoge kompanije i institucije ulažu značajna sredstva u dodatnu obuku svojih uposlenika, kako bi povećali efikasnosti i produktvnost.
Prema najrelevantnijim statističkim podacima, Bosna i Hercegovina se nalazi u samom vrhu kada je u pitanju procenat uposlenika koji prolaze razne vidove obuke unutar firmi.
 
Prema izvještaju Svjetske Banke za period 2002-2010, kojim je tretiran procenat uposlenika koji prolaze dodatnu obuku i različite programe edukacije, Bosna i Hercegovina se nalazi na 6. mjestu u svijetu.
 
Od zemalja u regiji zapadnog Balkana, poslije BiH, slijede: Slovenija koja je na 35 mjestu., Srbija  na 48., Hrvatska na 68., Crna Gora na 78., Albanija na 91. i Makedonija na 93 mjestu.
 
Od ostalih zemalja u okruženju, Bugarska je 64., Turska 67., Rumunija 79. i Mađarska 97.
 
Osim Bosne i Hercegovine, među deset država u kojima najveći broj uposlenika prolazi dodatnu obuku, nalaze se Kina, kao najbolje rangirana, a slijede Tajland, Irska, Češka, Estonija, Ekvador, Kolumbija, Argentina i Gvajana.
 
Od deset najbolje rangiranih država, po četiri su iz Evrope i Južne Amerike, što ove dvije regije čini područjima u kojima je najveći procenat uposlenika koji prolaze razne obuke i programe edukacije.
 
Od ostalih zemalja u svijetu, Rusija je 24., Malezija 30., Njemačka 51. i Grčka 90.
 
Indonezija je posljednja na listi zemalja čiji uposlenici imaju obuku i dodatnu edukaciju. Osim Indonezije, među posljednjih 10 zemalja u kojima je zabilježen najmanji broj uposlenika kojima je dostupna obuka su Mađarska koja je 97., a slijede Gruzija, Jemen, Laos, Panama, Azerbejdžan, Nepal i Pakistan.
 
Istraživanje Svjetske banke odnosi se na perid od 2002. do 2010. godine. Rezultati istraživanja su bazirani na procentu stalnih uposlenika koji prolaze zvaničnu obuku i programe

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: